Cristian Sima a cunoscut-o pe Zoia Ceauşescu. Fiica dictatorului l-a salvat de la închisoare

Cristian Sima a fost la un pas de a fi condamnat la închisoare în perioada comunistă din cauza manifestelor anti-sistem pe care le pregătise actualul broker fugar. După ce a fost ameninţat de Securitate, Sima a fost salvat de către Zoia Ceauşescu, fiica dicatatorului intervenind pentru acesta la recomandarea profesorului de matematică, Radu Gologan.

RomaniaTV.net
13 oct. 2012, 11:25
Cristian Sima a cunoscut-o pe Zoia Ceauşescu. Fiica dictatorului l-a salvat de la închisoare

Preşedintele Societăţii de Matematică, Radu Gologan, unul dintre profesorii lui Cristian Sima a povestit la România TV cum a decurs episodul întrevederii dintre studentul Sima şi Zoia Ceauşescu.

Ştiu că m-a rugat la un moment dat să-i facilitez o întrevedere cu Zoia cu care eram coleg şi prieten la acelaşi institut si care îi fusese lui profesoară. Asta ştiu, dar nu ştiu pentru ce. Eu am crezut că atunci el avea necazuri cu casetele video şi faptul că el era distribuitor.. ştiti cum era pe vremea aceea, erau cam urmăriţi cei care duceau casetele video dintr-o parte în alta”, a precizat Radu Gologan.

Conform acestuia, brokerul care a părăsit în mod misterios România în urmă cu două săptămâni a fost un student eminent: 

„A fost un student foarte bun până în anul IV, în anul V a lăsat-o mai moale, se ocupa cu schimbul de cărţi, casete video, literatură de asta subversivă. În perioada respectivă, tot timpul eram alimentaţi de la el. Şi pe chestia asta a lăsat-o mai moale şi nu a terminat facultatea pe lauri aşa cum a început-o”.

Profesorul Gologan a adăugat că a vorbit de curând cu Sima, afirmând că brokerul era panicat şi se simţea ameninţat încă de acum câteva săptămâni:

„Nu am vreo îndoiala în ceea ce priveşte moralitatea lui, adica să fi furat. Nu, aşa ceva el nu poate să facă. Sigur, e adevarat , a jucat prost , a intrat în panica, ştiu de multă vreme că era speriat, era în panică, mi-a spus acum vreo trei săptămâni cand am vorbit ultima dată, era speriat că era amenintat, că acolo la Sibiu se intamplă ceva, asta mi-a spus”.