Cristina Bălan, prima apariție cu fiica ei. Cum reușește să aibă grijă de micuță și de gemenii cu Sindromul Down

Au trecut 6 luni de la momentul în care Cristina Bălan a adus pe nume o fetiță. Aceasta a apărut pentru prima oară într-un pictorial alături de micuță. Mai mult de atăt, artista a pus în discuție problemele cu care se confruntă în prezent cu cei trei copii.

30 iun. 2023, 12:59
Cristina Bălan, prima apariție cu fiica ei. Cum reușește să aibă grijă de micuță și de gemenii cu Sindromul Down
Cristina Bălan, prima apariție cu fiica ei. Cum reușește să aibă grijă de micuță și de gemenii cu Sindromul Down

Cristina Bălan a avut prima apariție alături de fetița ei, Nadeea Sofia, în noul număr al revistei Viva!. În acest pictorial cântăreața apare alături și de soțul ei și de gemenii pe care îi mai are. Gemenii suferă, din nefericire, de Sindromul Down, însă artista nu s-a ferit niciodată să abordeze acest subiect. Mai mult de atât, aceasta este activistă și luptă pentru familiile care se află în situații similare.

Citește și: Cristina Bălan a născut acasă, în cadă: „Prima naștere a fost traumatizantă, medicul de gardă era brutal”

Acum aceasta a mai adus pe lume o fetiță, care din fericire este sănătoasă. Aceasta a povestit pentru publicația menționată cum arată viața ei acum și cum reușește să se descurce cu cei trei copii.

„După o pauză destul de lungă de la orice activitate artistică, o ședință foto cu toată familia recunosc că m-a cam speriat, deși n-am vrut să arăt acest lucru. Însă eram puțin stresată în legătură cu desfășurarea lucrurilor. Îți dai seama, doi gemeni năzdrăvani, curioși și plini de energie, care au și câte un extra-cromozom, un bebeluș de nici 6 luni, alăptat la cerere, plus doi părinți oarecum obosiți… rețeta perfectă pentru un mare semn de întrebare.

Acum, privind retrospectiv, sunt recunoscătoare pentru echipa minunată care ne-a ajutat enorm în gestionarea tuturor provocărilor. Am avut câteva persoane absolut minunate, empatice, care s-au jucat cu băieții, i-au ajutat să se îmbrace, i-au ținut ocupați când a fost necesar, ca noi să putem să ne pregătim. Eu am alăptat bebelușul de trei ori în decursul ședinței foto, Nadeea a adormit de două ori, ce să mai spun… A fost un efort care a meritat pe deplin”, a povestit Cristina Bălan.

Aceasta a mai spus că timpul se scurge cu foarte mare repeziciune, dar că se bucură de fiecare secundă.

„Nu știu când a trecut timpul, îți mărturisesc că am senzația că zboară, efectiv. Mai ieri nășteam, înainte de asta aveam o burtică superbă… și acum am bebeluș care acuși va mânca hrană solidă. Iar eu sunt încă euforică, de parcă aș avea infuzie de oxitocină, serotonină și dopamină încontinuu. Nu credeam că sarcina la 40+ și apoi mămicia la această vârstă pot fi atât de împlinitoare și atât de frumoase.

Am un bebe calm, care doarme noaptea cu mine, ne trezim cu zâmbete, e ceva de nedescris. Atmosfera în casă e de multe ori ca la circ, n-am să ascund faptul că sunt momente când e haos, băieții mari au și ei nevoie de atenția noastră și de activități pentru a-și consuma energia, așa că ne străduim să le facem pe toate”, a mai spus aceasta.

Gemenii Cristinei Bălan au deja 10 ani, iar aceasta a decis să îi retragă din sistemul de învățământ și să apeleze la varianta de homeschooling. Aceasta a mai vorbit și despre cât de greu este ca un copil cu dizabilități sau cu vreo formă de handicap să își găsească loc într-o școală.

„Aici se atinge un nerv sensibil, pentru că viața noastră ar putea arăta cu totul diferit, implicit și a gemenilor, dacă am avea susținerea statului, căruia i-am plătit impozite din câștiguri (inclusiv premiul câștigat la „Vocea României a fost impozitat, faceți un calcul). Am retras băieții de la școala de masă pentru că aceasta nu este pregătită pentru ei sub nicio formă. Nu avem curriculă adaptată, nu există profesor de sprijin decât în procent infim, iar totul depinde dacă persoana de la catedră este dispusă să facă ceva în plus, să integreze copiii speciali sau nu. Nu am avut acest noroc, nu în satul în care locuim.

Ne-am gândit la homeschooling însă am dori, totuși, socializare pentru copiii noștri. Centre respiro nu sunt, școlile speciale sunt greu de accesat și extrem de puține urmăresc progresul copilașilor. Însă copiii cu sindrom Down evoluează cel mai bine în mediul tipic, cu sprijin din partea colectivității. Ori noi nu am avut șansa de a găsi, în proximitate, așa ceva. Așa că viața gemenilor noștri este acasă, momentan, cu ieșirile la terapiile menționate mai sus și alte câteva ieșiri în familie. Ne străduim să le oferim o viață frumoasă, să-i călăuzim către independență pe cât mai mult posibilâ”, a explicat Cristina Bălan.

Citește și: Cristina Bălan, dezvăluiri despre cel de-al treilea copil: „Nu ne permiteam să mai avem un copil cu nevoi speciale”