Cristina Bălan şi-a retras copiii de la şcoală: „Era mediu toxic pentru ei”

Cântăreaţa Cristina Bălan, câştigătoare a unei ediţii "Vocea României", este mama a doi băiaţi în vârstă de 9 ani. Cei doi copii au nevoi speciale, suferind de sindromul Down. Recent, Cristina Bălan şi soţul ei au decis să-i retragă pe gemenii Matei și Toma de la şcoală. "Era mediu toxic pentru ei", a explicat vedeta.

04 iul. 2022, 09:39
Cristina Bălan şi-a retras copiii de la şcoală: „Era mediu toxic pentru ei”

Cristina Bălan și soțul ei, Gabriel, au luat o decizie dificilă. La sfârşitul acestui an şcolar au decis să îi retragă pe gemenii lor, Matei și Toma, de la școală. Motivele au legătură cu felul în care cei doi au fost tratați din cauza afecțiunii pe care o au.

Cristina Bălan spune că a observat că cei doi băieți începuseră să fie marginalizați doar pentru că au sindromul Down. Totul ar fi pornit de la cadrul didactic care ar fi trebuit să îi ajute să se adapteze la mediul școlar, acuză cântăreaţa.

„I-am retras de la școală, pentru că a început să devină un mediu nociv pentru ei. Dacă un adult nu știe să gestioneze o situație de genul acesta și începe să îi ferească pe copiii tipici de copiii speciali, atunci ei încep să se simtă izolați. Încep să dezvolte o anumită atitudine, fără să aibă vreo vină neapărat, dar există.

Ei nu sunt violenți, dar dacă văd violență, pot să o preia. Dacă văd alți băieței că dau cu piciorul sau se hârjonesc și fac gesturi, le preiau și ei. Dar problema este că la un copil tipic se scuză lucrurile astea, că e copil. Dar la copilul special se spune că are o problemă de comportament”, a declarat Cristina Bălan, pentru Fanatik.

Citeşte şi: Mamă de copii cu Sindrom Down, protagonista unui incident revoltător în parc: „Poliţista m-a întrebat unde mi-e autoritatea de părinte”

Acum, Cristina Bălan şi soţul s-au transformat în profesori pentru fiii lor.

”Nu vrem să îi ducem într-un mediu care nu îi integrează și care a devenit toxic pentru ei. Ei veneau foarte nervoși de la școală, veneau și făceau niște lucruri pe care nu le-am văzut în viața noastră până la mediul acesta și atunci am vorbit cu psihologul copiilor, cu alte persoane avizate, am cerut păreri în dreapta și-n stânga, și am decis să îi ținem acasă. Și într-adevăr, se vede diferența.

E adevărat, facem noi lecții, am luat manualele, reînvățăm și noi. Facem matematică, facem dezvoltare personală…”, a mai spus Cristina Bălan.

În paralel,copii sunt angrenați și în alte activități care să le faciliteze integrarea în societatea.

„Minunații mei fac terapie și căutăm să ne ocupăm împreună timpul. Ei fac terapie aici, unde stăm noi, avem norocul să putem face terapie și sâmbătă, și duminică. Este o vecină care este terapeut și psiholog, este foarte bine”, a mai spus Cristina Bălan.

Citeşte şi: Cristina Bălan a cheltuit premiul de la VOCEA ROMÂNIEI pe TRATAMENTE. Gemenii săi suferă de SINDROMUL DOWN