Cristina Pocora: Decizia CCR pe Legea referendumului este corectă. Demersul preşedintelui a fost politicianist

PNL consideră că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la sesizarea lui Traian Băsescu este corectă şi că demersul preşedintelui a fost "pur politicianist şi inutil", menit să amâne promulgarea Legii referendumului, potrivit purtătorului de cuvânt al liberalilor, Cristina Pocora.

RomaniaTV.net
14 nov. 2013, 16:25
Cristina Pocora: Decizia CCR pe Legea referendumului este corectă. Demersul preşedintelui a fost politicianist

Deputatul liberal susţine că Traian Băsescu trebuie „să-şi accepte înfrângerea” şi să promulge legea referendumului.

„Partidul Naţional Liberal consideră că decizia Curţii Constituţionale referitoare la sesizarea preşedintelui Traian Băsescu este una corectă. Măcar acum preşedintele ar trebui să-şi arate buna-credinţă şi să promulge legea referendumului, fiind evident că decizia CCR este una care clarifică definitiv această problemă. Curtea Constituţională a fost obligată astăzi să se mai pronunţe încă o dată pe o temă pe care deja a făcut-o şi în luna iunie, doar pentru că Traian Băsescu a vrut să amâne cât mai mult promulgarea unei legi constituţionale. Preşedintele trebuie să-şi accepte înfrângerea şi să promulge legea. În acest fel, am putea să organizăm referendumul pentru revizuirea Constituţiei simultan cu turul II al alegerilor prezidenţiale”, arată Pocora.

Ea susţine că demersul lui Traian Băsescu a fost unul „pur politicianist şi inutil, Parlamentul punând în acord legea referendumului cu decizia CCR din luna iunie”.

„Forma trimisă către aprobare preşedintelui este în total acord cu Constituţia. Acum, Traian Băsescu nu are de făcut decât să promulge legea şi să nu mai caute tot felul de tertipuri pentru a evita acest lucru. Ca orice alt cetăţean al acestei ţări şi preşedintele trebuie să respecte deciziile stabilite de Curtea Constituţională”, subliniază Cristina Pocora.

Curtea Constituţională a respins joi cu majoritate de voturi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind modificările aduse Legii referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi în liste.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, urmând ca legea să fie transmisă şefului statului pentru promulgare.

Astfel, se aplică soluţia dată în iunie de Curte, potrivit căreia reducerea pragului de prezenţă la 30% este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.