Cristina Tarcea, şefa Curţii Supreme, la un pas să rămână fără funcţie. Începe judecata la CSM

Publicat: Sâmbătă, 09 Februarie 2019 21:58 // Actualizat: Sâmbătă, 09 Februarie 2019 21:58 // Sursa: romaniatv.net

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, va ajunge miercuri la Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară. Aceasta este acuzată de Inspecţia Judiciară de două abateri disciplinare. O sancţiune aplicată de CSM, odată rămasă definitivă, ar însemna demiterea Cristei Tarcea din funcţia de conducere pe care o deţine.

Foto: agerpres.ro

Secţia pentru judecători în materie disciplinară se reuneşte miercuri, 13 februarie, de la ora 14.00. Pe ordinea de zi se află şi acţiunea disciplinară execitată de Inspecţia Judiciară împotriva preşedintelui ÎCCJ, Cristina Tarcea.

Inspecţia Judiciară: Cristina Tarcea a încălcat dreptul la un proces echitabil prin desemnarea completelor de 5 judecători la ÎCCJ

Inspecţia Judiciară a anunţat, pe 19 decembrie 2018, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, preşedintele instanţei supreme, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

"În privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor", informează Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.

Acţiunea vine după ce instanţa supremă nu a tras la sorţi completurile de 5 judecători odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi din Legea 304/2004, privind organizarea judiciară. În acest sens, s-a pronunţat şi CCR în 7 noiembrie, care a constatat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ. CCR a precizat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Consiliul Suprem al Magistraturii Cristina Tarcea ÎCCJ
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7326
RON
19 Jul
noapte 18 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H