Criza a redus cu 50% tarifele hotelierilor din București

La sfârșitul anului 2007, în București existau 6.500 de camere de hotel.

RomaniaTV.net
18 feb. 2012, 15:54
Criza a redus cu 50% tarifele hotelierilor din București

Dacă în 2007 oferta de camere de hotel era insuficientă pentru cererea de la acea vreme, lipsa de clienți și reducerea numărului de evenimente și simpozioane, i-a făcut pe hotelieri să reducă tarifele. Astfel, dacă în 2007 un hotel de 3 stele din centru, fără restaurant sau facilităţi de tip spa, vindea o cameră single la un tarif mediu de 90-100 euro/noapte, oferind doar cazare şi mic dejun, acelaşi hotel vinde acum camera cu 45-50 euro/noapte, potrivit unei analize realizată de Asociația TEN și Travel Advisor Media. 

„Nu ştiu alţii cum sunt, însă pe mine, când mă gândesc la tarifele cu care vindeam în 2007-2008, mă apucă plânsul şi nostalgia. Mă uit pe rapoartele de acum patru ani şi nu îmi pot da seama ce s-a întâmplat de am ajuns cu tarifele la jumătate faţă de acei ani”, a declarat Ioan Tudor, membru al asociaţiei TEN şi directorul unui hotel din București.

În prezent, în Bucureşti sunt 219 de structuri de cazare (hoteluri, vile, hosteluri, pensiuni, apart-hoteluri), dintre care 11 hoteluri de cinci stele (2.149 camere), 71 hoteluri de patru stele (6.532 camere), 100 hoteluri de trei stele (3.520 camere), 27 hoteluri de două stele (1.038 camere) și șapte hoteluri de o stea (352 camere). De asemenea, în Capitală mai sunt aproximativ 150 de apartamente care pot fi închiriate în regim hotelier și care nu sunt clasificate.

Spre deosebire de piaţa de 4 stele, cea de 3 stele este dominată de hoteluri deschise până în 2007. Topul este condus de Hotel Rembrandt, foarte apreciat atât pentru locaţie cât şi pentru calitatea serviciilor oferite. Din păcate, segmentul 3 stele a suferit cel mai mult în această perioadă din cauza presiunii exercitate de tarifele mici practicate de hotelurile din categoriile superioare. „Facem eforturi costisitoare pentru a păstra standardele înalte de calitate oferite și până acum, dar cu venituri înjumătățite. Cu toate că am fost „fortați” să scădem tarifele din cauza concurenței, rabat la calitatea serviciilor nu putem și nu vom face. Considerăm că acesta este atu-ul nostru pentru a rezista pe piață, iar aprecierile cu siguranță nu vor întârzia să apară”, spune Toni Tatar, director de marketing la Hotel Rembrandt.

Paradoxal, chiar anumite hoteluri de 5 stele au ajuns să practice în această perioadă tarife la nivelul hotelurilor de 3 stele din 2007, se mai arată în studiu.