Criza alimentară se acutizează în Ungaria. A început marea raționalizare. Viktor Orban e disperat să nu explodeze prețurile

Panică în Ungaria. Crizele alimentare și economice se acutizează. Marile lanțuri de magazine deja au raționalizat mâncarea. 

25 nov. 2022, 20:59
Criza alimentară se acutizează în Ungaria. A început marea raționalizare. Viktor Orban e disperat să nu explodeze prețurile

S-a început raționalizarea în Ungaria după ce Guvernul Viktor Orban a stabilit plafonarea prețurilor pentru mai multe produse alimentare de bază. Este o măsură de sprijin pentru populație, susține Guvernul Fidesz. Totuși, mulți dintre cetățeni, care au auzit de „raționalizare”, au intrat în panică. Astfel, s-au grăbit să golească rafturile magazinelor.

În replică, marile lanțuri de magazine au fost nevoite să limiteze cantitățile de alimente de bază ce pot fi achiziționate, precum ouăle și cartofii, scrie Ziarul Financiar, care citează mai multe ziare din Ungaria.

Lidl, Tesco, Spar, CBA și Real au fost nevoite să recurgă la măsuri dure, mai precizează sursa citată.

 

Opoziția din Ungaria îi spune lui Viktor Orban cum ar trebui să procedeze, de fapt, Guvernul

 

Oficialii de la Budapesta susțin că plafonarea a fost stabilită „pentru a contracara creșterea dramatică a inflației, care depășește chiar și 90% pentru unele tipuri de mâncare”.

Măsurile adoptate de către Viktor Orban sunt criticate de opoziție. Adversarii premierului maghiar susțin că inflația trebuie combătută cu reduceri de TVA, nu prin măsuri de limitare a prețurilor de consum.

„Produsele afectate de plafoane fie dispar, fie companiile majorează prețurile altor tipuri de alimente, pentru a-și acoperi pierderile”, critică opoziția din Ungaria.

 

Afacerile au început să pice precum piesele de domino. Ungaria nu face excepție, din acest punct de vedere

 

Pe fondul conglomeratului de crize, o mulțime de afaceri din Europa încep să capituleze. În Ungaria de exemplu, renumita cofetărie Hauer, cu tradiție de peste 100 de ani, a anunțat că se va închide. Șefii companiei susțin că sunt nevoiți să ia o astfel de decizie „din cauza impactului negativ al mediului economic asupra industriei de catering”.

Pe scurt, oamenii nu mai au bani de dat pentru HORECA.