Criză climatică: Suedia îşi închide ultima centrală pe cărbune cu doi ani înainte de termen

Suedia şi-a închis şi ultima centrală de cărbune din ţară cu doi ani înainte de termen. Este a treia ţară din Europa care s retrage de pe piaţa de cărbune, după ce Belgia și-a închis ultima centrală pe cărbune în 2016, iar Austria a încheiat operațiunile finale de energie pe cărbune la începutul acestei luni.

RomaniaTV.net
27 apr. 2020, 18:04
Criză climatică: Suedia îşi închide ultima centrală pe cărbune cu doi ani înainte de termen

Capitala suedeză, Stockholm, se va folosi de încălzire produsă în totalitate prin energie regenerabilă sau reciclată până în 2030. Încălzirea în district, care este folosită în multe orașe europene, tinde să ofere eficiențe mai mari și mai puțin poluante decât cazanele localizate în fiecare locuință.

„Această instalație a furnizat călduriă și electricitate pentru o lungă perioadă de timp, astăzi știm că trebuie să încetăm să folosim combustibilii fosili, de aceea cărbunele trebuie eliminat treptat și facem acest lucru cu câțiva ani înainte de planul inițial”, a spus Anders Egelrud, director executiv al Stockholm Exergi.

Citeşte şi: Expert suedez, despre strategia imunizării de turmă: „Cei mai mulţi nici nu observă că au COVID 19”

Compania a spus anterior că renunţarea la cărbune va avea loc în 2022, astfel că şi-a redus deja semnificativ producţia din 2019. Însă, iarna blândă de anul acesta a dus la o cere mai redusă de energie elctrică, astfel că decizia de a închide întreaga instalaţie electrică a venit mai deveme. 

„Instalația de cogenerare cu cărbune KVV6 de la Värtaverket a funcționat și a furnizat căldură și energie electrică pentru Stockholmers din 1989. Acum este închisă”, a declarat compania într-un comunicat.

Citeşte şi: Producătorii auto europeni îşi redeschid fabricile, odată cu relaxarea măsurilor de distanţare socială

Franța, Slovacia, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda și Italia trebuie să urmeze Belgia, Austria și Suedia și să părăsească cărbunele până în 2025 sau mai devreme.

Germania rămâne semnificativ în spatele curbei atunci când vine vorba de abandonarea energiei pe cărbune. Planurile sale actuale stabilesc o ieșire de pe piaţa de cărbune până în 2038, încâlcând acordul de la Paris privind protejarea climei.