Criza containerelor ar putea afecta Crăciunul. Avertismentul unui căpitan de navă: „Scoateţi cardul şi mergeţi la shopping, de Crăciun s-ar putea să veniţi cu mâna goală”

Criza containerelor s-ar putea întinde pe termen mai lung decât a fost iniţial estimat şi ar putea aduce, în primăvara anului viitor, o explozie a preţurilor pentru mărfurile din import.

28 oct. 2021, 09:13
Criza containerelor ar putea afecta Crăciunul. Avertismentul unui căpitan de navă: „Scoateţi cardul şi mergeţi la shopping, de Crăciun s-ar putea să veniţi cu mâna goală”

Mai mult, specialiștii financiari atrag atenția că Sărbătorile de iarnă sau ziua de Black Friday ar putea fi sărace în produse, pentru că acestea nu vor putea ajunge la destinație în timp util. Mărfurile ajung mai greu și la prețuri mai mari, iar de vină pentru aceasta criza sunt costurile care au explodat în pandemie, dar şi unele restricţii de circulaţie, împreună generând un efect de „bulgăre de zăpadă”.

“Mare parte dintre produsele de sărbători sau pe care le cumpăram la preturi mai bune de Black Friday vin din China, acolo unde se produce cam tot ceea ce reprezintă bunuri de larg consum la nivel internațional. De la electronice, electrocasnice, produse de îmbrăcăminte, tot felul de gadget-uri, toate vin, bineînțeles, cu containerele din China.

Aceasta criză a făcut că prețul transportului unui singur container din China până în Europa să crească de la 5.000 de dolari la 20.000 de dolari, chiar 25.000 de dolari.

Sunt probleme de transport și logistice foarte, foarte mari care riscă să pună sub semnul întrebării această bucurie a cadourilor de Sărbători. În condițiile creșterii spectaculoase a condițiilor de transport din China și a problemelor de livrare în Europa, cel mai bine, dacă vrei să faci cadouri pentru Sărbătorile de sfârșit de an sau de Black Friday, ar fi să o faci mai devreme. Să începi să cumperi de pe-acum lucrurile de care ai nevoie sau pe care vrei să le faci cadou, pentru că este posibil că în cazul în care, de pilda, faci o comanda prin intermediul unui retailer, acesta să nu iți poată onora comanda la timp și astfel bunurile pe care le-ai comandat și pe care le-ai plătit să ajungă abia în ianuarie 2022, sau chiar în februarie 2022”, a declarat pentru Ziare.com consultantul economic, Adrian Negrescu.

Criza containerelor, un blocaj istoric: „Situaţia cea mai dramatică este în portul Los Angeles”

Un experimentat comandat de navă român, Tiberiu Miclea, a declarat pentru Digi 24 că este ceva nemaiîntâlnit în lume până acum, fiind catalogat de către specialiști un blocaj „istoric”.

„Chiar mă uitam ieri pe știrile pe care le primim noi. În zona Hong Kong erau peste 270 de nave, din care 100 și ceva ancorate. Ca să fie tacâmul complet, acest blocaj care exista deja a fost amplificat de taifunul care a trecut prin acea zonă și a provocat întârzieri de la Singapore până la Shanghai”, a declarat duminică comandantul Tiberiu Miclea.

„Am fost pe nave-container 17 ani și pot să vă spun că situația cea mai dramatică este în momentul de față în Los Angeles, San Francisco, probabil și celelalte porturi. Ca să înțelegeți, să facem o analogie a acestei linii de navigație transoceanice din China-Hong Kong-Shenzen-Shanghai-Los Angeles-San Francisco cu o linie de autobuze, să zicem Piața Unirii-Piața Universității-Piața Presei Libere-Mall Băneasa.

La fiecare 15 minute, să zicem că un autobuz ar trebui să oprească în fiecare din aceste stații. În momentul în care la Băneasa pasagerii – adică containerele – nu se mai pot da jos din autobuz, pentru că nu există niște ghizi care să-i ia de acolo, să-i ducă la magazinele unde au treabă – ghizii aceștia să zicem că sunt șoferii de camioane -, autobuzul următor mă ajunge din urmă, pasagerii nu mai pot să coboare pentru că nu mai este spațiu în fața mallului, ajunge și celălalt autobuz, stau pe loc cu ușile închise.

Toate aceste autobuze, adică navele-container care stau cu marfa la bord în larg, la ancoră, în Los Angeles și-n alte porturi, generează costuri suplimentare, blocaje, pentru că este un loc limitat unde poți să depozitezi containerele, nu ai șoferi de camioane care să le ducă din port să se elibereze spațiu, toate acestea generează costuri”, a explicat comandantul Tiberiu Miclea.

Întrebat de reporteri dacă vor fi problem de Crăciun si oamenii ar fi cazul să facă cumpărăturile din timp, comandantul Tiberiu Miclea a declarat: „dacă n-ați făcut-o, vă sfătuiesc să vă scoateți cardul de credit, fugiți la bancomat și la shopping, pentru că de Crăciun s-ar putea să vă întoarceți cu mâna goală”.

Citeşte şi: Dacia recheamă în service 10.000 de modele Sandero. Problemele descoperite prezintă risc mare de incendiu!