Vladimir Putin, decizie-şoc în lupta împotriva COVID-19. Ordin de ultimă oră pentru Armata Roşie!

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că situaţia legată de răspândirea noului coronavirus în Rusia s-a înrăutăţit şi că Moscova s-ar putea să recurgă la resursele Ministerului Apărării pentru a face faţă crizei dacă va fi necesar.

13 apr. 2020, 16:30
Vladimir Putin, decizie-şoc în lupta împotriva COVID-19. Ordin de ultimă oră pentru Armata Roşie!

Vladimir Putin a spus că situaţia se schimbă constant şi că următoarele săptămâni se vor dovedi decisive în lupta pentru încetinirea contaminării cu coronavirus. „Situaţia se schimbă în fiecare zi şi, din păcate, nu în bine. Numărul bolnavilor este în creştere, sunt tot mai multe cazuri de evoluţie severă a bolii. Trebuie să se ia în considerare toate posibilităţile, inclusiv resursele Ministerului Apărării; dacă acest lucru va fi, desigur, necesar, ele pot fi şi trebuie utilizate”, a spus Putin în cadrul reuniunii destinate examinării situaţiei sanitar-epidemiologice din ţară.

Cadre ale Ministerului Apărării lucrează şi încă destul de eficient peste hotare, ajutându-i pe colegii noştri din străinătate să lupte împotriva acestei infecţii. Ele au acumulat deja o experienţă considerabilă în condiţii destul de dificile. Desigur, trebuie să folosim aceasta experienţă şi trebuie avut în vedere ca toate posibilităţile, inclusiv capacităţile Ministerului Apărării, dacă este necesar, să fie utilizate şi aici„, a insistat Vladimir Putin, citat pe site-ul Kremlinului.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, despre izolarea persoanelor de peste 65 de ani: Se ia în calcul şi mai mult de o lună dacă situaţia va fi dificilă

Pentru a preveni deplasprile nejustificate ale cetăţenilor, autorităţile din Moscova au lansat deja un sistem de permise digitale prin care deplasările pot fi astfel monitorizate. Astfel, oamenii ar fi trebuit să solicite online un cod QR de la oficialităţi, ori de câte ori doresc să părăsească locuințele.  

Deficienţe în sistemul sanitar

Potrivit lui Vladimir Putin, datorită fondurilor suplimentare alocate, Ministerul Apărării a lansat deja lucrări de construcţie a noi spitale în regiuni, care vor fi gata în perioada imediat următoare.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a recunoscut penuria echipamentelor de protecție pentru personalul medical. „Specialiștii (medicali) și colegii lor trebuie să primească bonusurile prevăzute pentru condițiile lor specifice de muncă și trebuie să fie echipate cu mijloace de protecție individuală. Știu că (aceste mijloace) nu sunt întotdeauna suficiente. Deci, desigur, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a acoperi aceste deficiențe„, a mai pus liderul de la Kremlin.

În ultimele 24 de ore în Rusia s-au înregistrat 2.558 noi cazuri de contaminare, mărind bilanţul la 18.328 de cazuri şi 148 de morţi de COVID-19