Criza COVID-19 suspendă întreruperile de sarcină la cerere. Cât de mare e pericolul apariţiei avorturilor ilegale?

În contextul stării de urgenţă şi al suspendării mai multor servicii medicale ca urmare a pandemiei de Covid-19, spitalele publice și private nu mai fac nici întreruperi de sarcină la cerere. Situaţia a fost dezvăluită de Libertatea, care a analizat situaţia de la mai multe clinici. 

08 apr. 2020, 11:07
Criza COVID-19 suspendă întreruperile de sarcină la cerere. Cât de mare e pericolul apariţiei avorturilor ilegale?

În primă fază, spitalele de stat au început să refuze întreruperile de sarcină la cerere, de teama infectării cu Covid-19. Contactat de Libertatea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a negat că prin Ordinul emis de către Raed Arafat, dar contrasemnat și de el, întreruperile de sarcină la cerere vor fi privite drept neurgente și, prin urmare, interzise. „Totul va fi analizat de către medic, la cererea pacientei„, a spus ministrul, preluat de Cătălin Tolontan pe blogul său, tolo.ro.

Citeşte şi Un medic specialist ATI explică de ce mor tinerii din România din cauza COVID-19

„Nici o femeie nu poate fi obligată să nască”, spune și doctorul Radu Vlădăreanu, președintele Asociației Medicilor Ginecologi. „Sper, totuși, ca în România să se folosească mai mult întreruperea de sarcină pe bază de medicamente, care se utilizează pe scară largă în Europa, este o metodă sigură și de dorit la femei„, a adăugat dr. Vlădăreanu. El a adăugat că „sincer, comparația cu epoca lui Ceaușescu mi se pare forțată pentru că acum există metode de contracepție. Plus posibilitatea întreruperii prin medicament și poate că vom asista la o schimbare a scăderii ponderii întreruperilor chirurgicale de sarcină la cerere„.

Clinicile se feresc să facă întreruperi de sarcină

Până atunci însă, până la schimbările sistemice în comportamentul social și medical, problemele au apărut deja. La Maternitatea Polizu reporterilor li s-a spus că „Nu se fac întreruperi de sarcină în perioada asta, ne sunați după Paști, dacă se modifică ceva vă spunem”.

Două dintre clinicile la care a sunat Libertatea sunt închise din cauza pandemiei. La Marie Stopes, activitatea este întrerupă în perioada 30 martie-22 aprilie, cu posibilitate de prelungire până la 1 mai. Și la Royal Hospital, activitatea medicală din cadrul spitalului „este suspendată temporar până la noi reglementări”. De la Maternitatea Giulești răspunsul a fost că întreruperile de sarcină la cerere nu sunt posibile pe perioada stării de urgență, adică cel puțin până pe data de 17 mai.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu persoanele decedate în urma infecţiei cu coronavirus. Cadavrul, recunoscut de un singur membru al familiei

Două dintre cele mai mari clinici private, Regina Maria și Medicover, au comunicat, la rândul lor, că întreruperea de sarcină nu se face la cerere, ci doar dacă în urma unui consult medical se descoperă o problemă medicală.

În aceste condiţii, devine tot mai mare riscul ca unele femei să apeleze la avorturi clandestine, întocmai ca înainte de 1989. Inclusiv medicii se tem de asta. „Unul dintre efectele izolării va fi și apariția sarcinilor nedorite. Va apărea o problemă de sănătate, vor fi multe sarcini nedorite sau multe avorturi clandestine”, spune un medic ginecolog care a dorit să rămână anonim.