Criza dă târcoale, cumpărătorii au început să fie înşelaţi şi în Germania. Preţurile au crescut iar gramajul a scăzut, Protecţia Consumatorilor a intrat pe fir

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor din Germania a constatat „creșteri ascunse de preț”, deoarece tot mai multe produse au din ce în ce mai puțin conținut, în condiţiile în care preţul a fost mărit.

29 iun. 2022, 14:00
Criza dă târcoale, cumpărătorii au început să fie înşelaţi şi în Germania. Preţurile au crescut iar gramajul a scăzut, Protecţia Consumatorilor a intrat pe fir

Este vorba despre un fenomen cunoscut sub numele de „shrinkflation”, o strategie pe care companiile o folosesc din mai multe motive, mai ales atunci când apare inflația. În cazul produselor alimentare mai ieftine, mai multe cazuri de „creștere ascunsă a prețului” au fost găsite în magazinele cu discount din Germania, folosindu-se exact această tactică.

„În ultimele săptămâni, am primit numeroase reclamații”, subliniază filiala pentru Protecţia Consumatorilor din Hamburg. Ca exemplu, au citat, printre altele, o friptură de miel din lanțul Aldi, care se vinde cu 6,99 de euro , dar în locul celor 400 de grame anterioare, pachetul are acum doar 300 de grame.

De asemenea, o pizza la discount Penny a crescut de la 2,49 la 2,99 euro, cu o greutate redusă de la 460 la 410 de grame. „Un caz special ne-a fost semnalat de o femeie care a cumpărat de la Lidl, referitor la anumite tipuri de hârtie igienică. În pachet a rămas același număr de role, dar a fost redusă mărimea fiecăreia. Rezultatul analizei este că o rolă are acum cu aproximativ 3 metri mai puțină hârtie”, se mai arată în comunicatul preluat de Hamburger Abendblatt.

Citeşte şi Preţ benzină şi motorină. Virgil Popescu speră ca marile companii să aplice reducerea de 50 de bani şi nu ştie dacă preţurile vor sări de 10 lei

Salata Bulgur de linte Olivano’s Pikant de la Netto Marken-Discount este şi ea dată ca exemplu, iar dacă iniţial a început să se vîndă la cutie de 200 de grame în loc de 250 de grame. La scurt timp mai târziu, prețul a crescut de la 89 la 99 de cenți. Creșterea ascunsă a prețului totalizează 39 la sută.

Armin Valet, de la Oficiul Central pentru Protectia Consumatorului spune că, din cauza creşterii preţurilor materiilor prime şi energiei, mulţi producători au redus conţinutul, pentru a menţine preţul cât de cât scăzut.

Citeşte şi România a avut cele mai mici preţuri din UE la mâncare, în 2021. Cele mai ieftine haine sunt în Bulgaria