Criza de Euthyrox continuă! Autorităţile nu pot explica de ce medicamentul nu se găseşte în farmacii

Publicat: Marţi, 19 Mai 2020 08:52 // Actualizat: Marţi, 19 Mai 2020 08:52 // Sursa: romaniatv.net

Mii de români care au probleme cu tiroida nu mai găsesc în farmacii medicamentul care le reglează funcționarea glandei, iar criza de Euthyrox este departe de a se termina. Autoritățile nu pot explica de ce tratamentul nu se mai găsește în farmacii. 

O pacientă susține că ultima dată când a putut achiziționa o cutie a fost în luna ianuarie, iar în luna martie a fost nevoită să cumpere  un alt medicament, în lipsa euthyroxului.

Citește și: Cinci mii de cutii de Euthyrox importate din Spania, donate farmaciilor din România

”Ianuarie a fost ultima dată când am luat o cutie, în martie a zis că nu are și mi-a dat un Accu-Thyrox, o soluție, care normal nu știam cum să o iau.  Farmacista: eu zic să îl luați, nu faceți mutre că nu știți cum să îl luați, că vă explic eu, că nu se știe dacă altul veți mai găsi. Și de atunci am tot întrebat și nu mai este. E cel puțin la fel de important ca și insulina pentru diabetici”, spune Carmen Lemnaru, pacientă.

 Vlad Mixich de la Observatorul Român de Sănătate susține faptul că sunt peste 1.800 de persoane care au reclamat lipsa medicametului, iar în primele trei luni ale anului cererea a crescut cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Sunt peste 1.800 de pacienți care au reclamat lipsa Euthyrox. În primele trei luni din anul 2020 cererea de Euthyrox a crescut cu 13% față de aceleași trei luni din anul precendent. E puțin probabil să fi crescut numărul bolnavilor brusc. Pe de altă parte, foarte multă lume se concentrează găsind o scuză – a crescut cererea”, spune Vlad Mixich, de la Observatorul Român de Sănătate.

Acest lucru este confirmat și de reprezentanții distribuitorilor și retailerilor farmaceutici din România.

„Nu a existat o tăiere a comenzilor sau o tăiere a livrărilor către România pentru acest produs, Euthyrox. Produsul a continuat să vină în România în cantități la fel de mari ca și înainte, ba chiar, în ultimele luni, cred că aprilie, chiar și luna aceasta, producătorul, din câte știu eu, a mărit cantitățile. Cantitățile dispar din stocurile distribuitorilor imediat”, a declarat Iulian Trandafir, președintele Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).

”Exportul paralel de Euthyrox în primele trei luni din 2020 a fost doar de 0,7% din consumul total. Asta nu e mult, în mod evident, nu se poate pune așadar această criză, cel puțin în prezent și pe ce ne spun cifrele, pe seama exportatorilor paraleli”, spune Vlad Mixich.

Autoritățile au demarat în urmă cu aproximativ două săptămâni o serie de controale în depozitele distribuitorilor de medicamente și în farmacii.

„S-au luat măsuri serioase, în sensul că s-au purtat discuții cu compania deținătoare de autorizație de punere pe piață, cu Colegiul Farmaciștilor, cu distribuitorii și s-a încercat să se găsească o remediere a problemei”, spune Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

Până când se va rezolva această criză sau până când autoritățile vor găsi o soluție, bolnavii sunt nevoiți să se descurce fiecare cum poate.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Euthyrox farmacii medicament Romania tiroida
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H