Criza de Euthyrox continuă în România. Medicamentul este de negăsit în farmacii

Criza de Euthyrox continuă în România, unde stocurile ajunse în farmacii în urmă cu trei săptămâni s-au epuizat. Bolnavii de tiroidă așteaptă rezoltarea situației, în timp ce autoritățile nu au niciun răspuns.

RomaniaTV.net
11 iun. 2020, 07:07
Criza de Euthyrox continuă în România. Medicamentul este de negăsit în farmacii

Autoritățile au anunțat la sfârșitul lunii mai că această criză provocată de lipsa medicamentului s-a terminat. În sprijinul bolnavilor de tiroidă a venit și Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente, care a donat mii de cutii farmaciilor din țară.

Citește și: 500.000 de români, afectaţi de lipsa Euthyrox. Preşedintele APAA: Nu e normal ca un bolnav să alerge prin toată Europa după medicamente

Cele 5.000 de cutii de Euthyrox au fost distribuite doar în opt orașe ale țării. În Iași medicamentul a putut fi găsit la 9 farmacii, asta în timp ce în Capitală medicamentul s-a găsit la 6 farmacii. Bolnavii din Constanța, Buzău și Timișoara au găsit tratamentul doar la câte o farmacie. În prezent medicamentul s-a epuizat.

”În continuare se consideră și se spune că pacienții și-au făcut stocuri. Deja au trecut trei luni de când s-au făcut stocurile alea mari și piața ar fi trebuit să se regleze. Piața nu se reglează în continuare. De câte ori aud această declarație nu pot să mă gândesc decât că nimeni nu știe exact care este cauza și fiecare încearcă să găsească alt vinovat și de data asta vinovatul de serviciul este pacientul” , a declarat Rozalinda Lepădatu, președintele Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune

”România este mai la coada țărilor aprovizionate în general de marile companii, din cauza contextului legislativ și a prețurilor scăzute din România iată, s-a transformat într-o nouă criză, o nouă problemă pe care o vedem în România” , susține Vlad Mixich, de la Observatorul Român de Sănătate.

În România se estimează 500.000 de pacienți cu afecțiuni tiroide.