Criză de hârtie igienică și săpun în școli. Elevii sunt nevoiți să vină cu ele de acasă

Elevii din Italia suferă de o adevărată criză a hârtiei igienice și a săpunului. Copiii sunt nevoiți să vină cu aceste obiecte sanitare de acasă pentru a le putea folosi.

01 nov. 2023, 12:40
Criză de hârtie igienică și săpun în școli. Elevii sunt nevoiți să vină cu ele de acasă
Criză de hârtie igienică și săpun în școli. Elevii sunt nevoiți să vină cu ele de acasă

Criză de hârtie igienică și săpun în școlile din Italia. Elevii nu trebuie să uite de sulul de hârtie igienică și de săpunul pe care și-l aduc de acasă, de fiecare dată când merg la toaletă. Acest lucru se datorează faptului că în școlile în care învață nu există astfel de obiecte de igienă, fiind vorba de o adevărată criză.

Citește și: Prima hârtie igienică de lux din România, se fac liste de aşteptare: Dorian Popa și Selly au testat produsul

Criză de hârtie igienică și săpun în școli

Lipsa hârtiei igienice și a săpunului e o problemă atât de răspândită, încât a devenit un subiect popular pe TikTok, potrivit Euronews. Elevii italieni spun că trebuie să-i ceară hârtie portarului de fiecare dată când merg la toaletă și primesc doar câteva bucățele, nicidecum un sul întreg. Într-un clip postat pe platformă, doi liceeni sunt întrebați ce probleme există în sistemul de educație: „Infrastructura e învechită și se destramă, de multe ori nu este săpun în toalete, nu există hârtie igienică”, a spus o elevă.

Un alt utilizator italian de TikTok se plânge că școlile nu le respectă de multe ori drepturile, inclusiv în ceea ce privește igiena, vorbind despre săpunul și hârtia igienică în toalete, și încălzirea din clase. Radiatoarele sunt adesea oprite sau sparte în școlile italiene, ceea ce iarna duce la câte o grevă ocazională a elevilor.

„Oare există cineva care are hârtie igienică și săpun în toalete? N-am avut așa ceva nici în școala primară. În școala mea săpunul e o legendă”, răspunde altul.

Această lipsă cronică de dotări elementare a fost semnalată încă din 2016, iar ziarele britanice notau că, din cauza lipsei de fonduri, o școală primară din Italia a făcut apel la copii să vină cu hârtia igienică de acasă.

În Italia, acesta nu este un caz izolat, ci o problemă care a afectat generații întregi de elevi. În 2017, Cittadinanzattiva, o organizație nonprofit care promovează drepturile elevilor italieni, a anunțat că 47% din școlile din toată țara nu aveau hârtie igienică, iar în 64% nu exista săpun. Nu s-a schimbat mare lucru de atunci și până acum, pentru că, la începutul acestui an, 277 de părinți din orașul Ferrara au semnat o petiție prin care cer inspectoratului școlar să asigure hârtie igienică în școlile primare.

„Italia nu a investit mult în educație, de fapt, cheltuiește mai puțin decât alte țări europene. Anul acesta, cheltuiala din sectorul de educație publică a fost de 7.000 de euro per copil din grădiniță și școală primară și de până la 9.000 de euro per elev de liceu. În alte țări europene cheltuiala medie este de 10.000 de euro per elev”, a explicat Adriana Bizzarri, de la Cittadinanzattiva.

Italia urmează să acopere necesarul de finanțare din educație cu o parte din uriașul fond de ajutor de 191,5 miliarde de euro acordat de UE pentru costurile din pandemie.

„Dar vom vedea aceste rezultate abia în 2026, iar o parte din bani se vor cheltui pe lucrări de reparații a infrastructurii vechi”, a spus Bizzarri.

Deși sistemul italian de educație este subfinanțat, există școli care o duc mai rău și altele care se descurcă mai bine și le pot oferi elevilor dotările elementare de care au nevoie. Bizzarri arată că, de multe ori, școlile sunt nevoite să le ceară ajutorul părinților pentru a putea funcționa. La începutul fiecărui an școlar, în septembrie și octombrie, școlile obișnuiesc să ceară o contribuție voluntară din partea părinților, iar suma diferă de la școală la școală și nu este reglementată de către stat. Deși suma nu-i obligatorie, mulți părinți se simt nevoiți să dea bani.

„Nu există o listă oficială de prețuri. Sunt școli primare care cer 30 de euro, în timp ce la gimnaziu se cer 50 și 60 de euro. La liceu această contribuție voluntară poate fi între 100 și 180 de euro. Aceste contribuții pot fi semnificative, mai ales ținând cont că școala în Italia este gratuită pentru elevii de până la 16 ani”, continuă ea.

O profesoară care predă la o școală primară din Sardinia a declarat pentru Euronews că de multe ori cadrele didactice cheltuiesc din salariilor lor pentru a cumpăra lucruri pentru elevi. Asta în condițiile în care profesorii italieni se numără printre cei mai prost plătiți din UE. Situația s-a mai îmbunătățit, totuși, după pandemie, când conducerile școlilor au pus mai mult accent pe măsurile de respectare a igienei, cumpărând regulat produse de curățat, chiar și hârtie igienică. „Acum așteptăm să vedem cât va dura”, conchide circumspectă Bizzarri.

Citește și: Declarațiile șocante ale femeii care mănâncă zilnic hârtie igienică: „Oamenii pur și simplu nu cunosc gustul, cum se simte în gură și cât de crocantă este”