Criză de mâncare românească, provocată de secetă. Intrăm în iarnă fără fructe şi legume

În pieţe sunt tot mai puţine fructe şi legume româneşti, iar producătorii spun că ele vor dispărea complet peste o lună. Locul acestora va fi luat din nou de produsele din Grecia şi Turcia.

RomaniaTV.net
15 oct. 2012, 15:58
Criză de mâncare românească, provocată de secetă. Intrăm în iarnă fără fructe şi legume

Seceta de anul acesta a compromis aproape jumătate din producţie şi nu numai că avem mai puţine fructe şi legume, dar ele sunt şi de calitate mai proastă. Nu toate pot fi arătate pe tarabă, pentru că lipsa apei a afectat atât calitatea cât şi aspectul multor produse.

Astfel, producătorii spun că într-o lună produsele româneşti vor dispărea de pe tarabă şi ne vom întoarce la ardeii, cartofii sau la varza din Olanda, Turcia, Italia şi Grecia, produse ce vor fi şi mult mai scumpe. Mai mult, chiar dacă e toamnă seceta tot nu s-a încheiat, astfel că există riscul ca şi anul viitor să avem mai puţine fructe şi legume.

Avem o scădere de 40-50% asupra cantităţii şi o deteriorare semnificativă a calităţii. Marfa noastră dispare din start pentru că noi pe final nu mai avem calitatea cu care să umplem supermarketurile, marketurile sau pieţele„, a declarat pentru România TV Mihai Drăgoi, producător agricol.

Mare parte din producţia de mere este improprie comercializării în pieţe, pentru că nu au un aspect comercial. Doar o parte din ele se bucură de vânzarea către consumator„, spune şi Tudor Dorobanţu, de la Federaţia Agrostar.