CRIZĂ de medici în România. Singurul anestezist de la Spitalul CF din Paşcani şi-a dat demisia

De aproape o lună, singurul medic de anestezie şi terapie intensivă din Spitalul CF Paşcani şi-a dat demisia din unitatea medicală, pentru a-şi continua cariera în străinătate. Medicul Ion Bujac a renunţat să mai asigure tratamentul post şi preoperator al pacienţilor de pe data de 18 ianuarie când şi-a depus demisia la conducerea spitalului.

18 feb. 2016, 07:58
CRIZĂ de medici în România. Singurul anestezist de la Spitalul CF din Paşcani şi-a dat demisia

Medicul specialist ATI şi-a depus demisia, motivând perspectiva unei ca­riere în străinătate. Medicii chi­rurgi din cadrul spitalului au luat cunoştinţă despre demisia medicului, în prezent efectuând mici intervenţii chirurgicale, care necesită doar anestezie locală„, a declarat Lo­redana Vasile, purtătorul de cuvânt al spitalului CF din Paşcani.

Condu­ce­rea unităţii medicale a făcut demersuri pentru scoaterea postului de medic specialist ATI la concurs, soli­citând aprobare din partea ordonatorului de credite, respectiv a Ministerului Transporturilor, scrie ziaruldeiasi.ro. Du­pă ce spitalul va primi un răspuns din partea MT, anunţul de concurs va fi publicat în revista de specialitate „Viaţa Medicală”.

Citeşte şi România, sursă majoră de medici stomatologi pentru Franţa

Potrivit reprezentanţilor spitalului, unitatea a încercat să realizeze o colaborare cu alţi medici ATI din judeţ, dar nu a primit niciun răspuns pozitiv.

S-au întreprins demersuri în vederea colaborării cu un medic specialist ATI, atât de la nivel local, cât şi de la nivel judeţean, însă răspunsurile au fost negative, motivat de faptul că specialitatea ATI este una deficitară, iar tinerii specialişti aleg perspectiva unei cariere în ţările vestice„, a spus purtătorul de cuvânt.

În cele 37 de spitale publice şi private de la nivelul judeţelui Iaşi, în prezent, sunt integraţi 123 de medici primari şi specialişti ATI. Potrivit Colegiului Me­dicilor Iaşi (CMI), numărul medicilor de la nivelul Iaşului corespunde cu cel de la nivelul altor oraşe din România.

Dacă veţi urmări o distribuţie a medicilor în ţară, veţi observa că 25% dintre ei lucrează în clinici din Bucureşti. Apoi, 60% dintre medici se regăsesc în spitalele din oraşele mari ale ţării. Vă daţi seama ce se întâmplă în oraşele mici, precum Paşcani. Din punctul meu de vedere, numărul medicilor din România nu este mic. Noi avem 220 de medici la 100.000 de locuitori, în timp ce în Olanda sunt 300 de medici la 100.000 de locuitori. Problema noastră este distribuţia lor„, a precizat medicul Liviu Oprea, preşedintele CMI.

Citeşte şi Tot mai mulţi doctori preferă posturile din străinătate. La Iaşi este criză acută de medici anestezişti