CRIZĂ de studenţi în universităţile din România. Numărul celor înscrişi în anul I a scăzut drastic

Universităţile încep de joi cursurile, însă cu studenţi din ce în ce mai puţini în bănci. Statisticile arată că facultăţile se confruntă cu o adevărată criză în ultimii ani. Din 2007 şi până în prezent numărul studenţilor a scăzut cu mai mult de jumătate, informează România TV.

01 oct. 2015, 08:04
CRIZĂ de studenţi în universităţile din România. Numărul celor înscrişi în anul I a scăzut drastic

An de an, din ce în ce mai puţini tineri aleg să se înscrie în anul I la facultate. De exemplu, dacă în anul universitar 2007-2008 aveam aproape 300.000 de absolvenţi de liceu înscrişi în anul I de facultate, în urmă cu doi ani numărul acestora nici nu atingea 130.000.

Citeşte şi Anunţ important la început de an universitar. Aproape 3.000 de cadre didactice obligate să părăsească sistemul

În urmă cu doi ani, cei care învăţau în sistemul public, atât la buget, cât şi la taxă, era de aproximativ 100.000, însă în urmă cu un an numărul a scăzut drastic. Şi anul trecut în universităţile publice din România am avut înscrişi în anul I, atât la buget, cât şi la taxă, aproximativ 80.000 de studenţi.

Aşadar, sunt din ce în ce mai puţini tineri care ajung în universităţi, fie că nu reuşesc nici măcar să termine liceul, fie că nu reuşesc să promoveze examenul de Bacalaureat. În ultimii ani, sute de mii de tineri fie nu au diplomă de Bac, fie unii se confruntă cu grave probleme financiare, iar o statistică a studenţilor arăta că aproape 40% dintre studenţii dintr-o promoţie renunţă la facultate din cauza banilor.

În tot acest timp, universităţile din România devin din ce în ce mai atractive pentru studenţii străini, iar anul acesta, la Universitatea Politehnică din Capitală sunt cu 50% mai mulţi studenţi străini faţă de anul trecut.

Citeşte şi Probleme majore la ÎNCEPUT DE AN UNIVERSITAR. Studenţii NU AU LOCURI SUFICIENTE în cămine