Criză de vaccin antirabic, în mai multe spitale din ţară

Criză de vaccin antirabic în mai multe spitale din ţară. Pentru că Institutul Cantacuzino nu-l mai produce, directorii mai multor unităţi medicale judeţene se plâng că nu mai au cu ce să îşi trateze pacienţii muşcaţi de câini. La Gorj spre exemplu, din cele câteva doze rămase, sunt vaccinaţi doar cei care vin muşcaţi de vulpi sau şobolani.

RomaniaTV.net
16 mai 2012, 20:35
Criză de vaccin antirabic, în mai multe spitale din ţară

Medicii recunosc că în ultimele luni au trimis acasă mai mulţi pacienţi care au fost muşcaţi de câinii comunitari din oraş.

„Ne confruntam cu lipsa. Avem, totuşi, un stoc pe care îl folosim pentru cazuri deosebite cum ar fi muşcături de vulpe, de şobolani”, a declarat dr. Luminiţa Manea, medic Boli Infecţioase la Spitalul din Târgu-Jiu.

Conducerea spitalului Judeţean Târgu-Jiu a trimis deja o adresă prin care solicită Direcţiei de Sănătate Publică aprovizionarea cu fiole de vaccin antirabic. La rândul lor şi aceştia se confruntă cu probleme.

„Depindem de importatori pentru că, mentionez, institutul din România, respectiv Institutul Cantacuzino, nu mai produce acest vaccin”, a spus şi  Narcis Mărginean, purtător de cuvânt al spitalului.

De la sfârşitul lunii aprilie şi la spitalul judeţean Buzău dozele s-au terminat.

Lipsa vaccinului îi sperie din ce în ce mai mult pe oameni.

Problemele au apărut la scurt timp după ce Institutul Cantacuzino nu a mai primit autorizaţie de fabricare a acestui medicament. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii a publicat pe site un anunţ prin care dă asigurări că situaţia se va rezolva.