Criza din Afganistan. Ultimul român care ceruse repatrierea a fost evacuat în siguranţă din Kabul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat duminică, 22 august, că ultimul român care solicitase repatrierea din Afganistan a fost evacuat în siguranţă din Kabul.

22 aug. 2021, 16:36
Criza din Afganistan. Ultimul român care ceruse repatrierea a fost evacuat în siguranţă din Kabul
Ultimul român care solicitase repatrierea din Afganistan a fost salvat

Criza din Afganistan. Ultimul cetăţean român care solicitase repatrierea a fost evacuat în siguranţă din Kabul, duminică, el ajungând la Islamabad.  Acesta are dublă cetăţenie, română şi moldoveană, şi a fost salvat cu ajutorul partenerilor internaţionali.

Criza din Afganistan. Ultimul român care solicitase repatrierea a fost salvat. Anunţul făcut de MAE

Citeşte şi Alertă de securitate la Kabul, situaţia se înrăutăţeşte în Afganistan. Reacţie dură şi din partea UE

„Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că în cursul zilei de astăzi, 22 august 2021, ultimul cetăţean român care a solicitat sprijin pentru repatriere autorităţilor române a reuşit evacuarea din Kabul şi a ajuns în siguranţă pe Aeroportul Internaţional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan”, a transmis duminică MAE.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, românul lucra pentru un program ONU şi avea dublă cetăţenie, a României şi a Republicii Moldova.

„Cetăţeanul român evacuat astăzi era ultimul dintre cetăţenii români aflaţi în Afganistan care îşi exprimase dorinţa de a fi evacuat. Astfel, la acest moment, toţi cetăţeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităţilor române se află în siguranţă în afara teritoriului afgan. Celula de criză interinstituţională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, se află în contact permanent cu restul cetăţenilor români aflaţi în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare”, a mai precizat MAE.

Citeşte şi A început ofensiva împotriva talibanilor. Recompensă de 5 milioane de dolari pe capul unui lider taliban

De asemenea, Celula de criză interinstituţională continuă demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetăţenilor afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România şi nu au putut fi încă evacuaţi din cauza situaţiei de securitate foarte dificile care nu a permis acestora să ajungă în aeroportul din Kabul.

Reamintim că sâmbătă, 21 august, 15 cetăţeni români din cei 16 evacuaţi din Kabul cu aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române au ajuns în ţară. Ei se alătură altor peste 30 de români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României.