Criza din Crimeea: Comunitatea internaţională avertizează Rusia. John Kerry ajunge marţi la Kiev

Criza din Crimeea se pare să se detensioneze. Preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat să înceapă un dialog politic cu autorităţile ucrainene, la propunerea cancelarului german Angela Merkel. Între timp, comunitatea internaţională avertizează Rusia şi o ameninţă cu sancţiuni economice în cazul unei intervenţii armate. Marţi, secretarul de Stat american John Kerry va efectua o vizită la Kiev, pentru a discuta cu noii lideri ucraineni.

RomaniaTV.net
03 mart. 2014, 09:05
Criza din Crimeea: Comunitatea internaţională avertizează Rusia. John Kerry ajunge marţi la Kiev

UPDATE 15:21 Activiştii pro-ruşi iau cu asalt clădirea guvernului provincial din Donetk, transmite potrivit breakingnews.com. O acţiune similară are loc la Odesa.

UPDATE 15:08 Avioane de vânătoare ale Federației Ruse au violat în două rânduri spațiul aerian al Ucrainei, deasupra Mării Negre, în cursul nopții de duminică spre luni, a anunțat luni Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE 14:12 Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunțat luni că șefii de stat și de guvern se vor reuni într-un summit de urgență, ‘foarte curând’, pe problema situației din Ucraina, informează ITAR-TASS și AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 14:11 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor români să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei pe fondul recentelor evenimente înregistrate în Republica Autonomă Crimeea și în unele regiuni din estul și sudul Ucrainei (Harkov, Donețk, Nikolaiev și Odessa), potrivit Agerpres.

UPDATE 13:54 Președintele rus Vladimir Putin a ‘pierdut contactul cu realitatea’, i-a spus cancelarul german Angela Merkel șefului administrației americane Barack Obama duminică seara, după convorbirea telefonică pe care o purtase înainte cu liderul de la Kremlin privind situația din Crimeea, republică autonomă din sudul Ucrainei, unde armata rusă a fost autorizată să intervină, potrivit The New York Times, informează Agerpres.

UPDATE 13:09 Președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul de externe elvețian Didier Burkhalter, a declarat luni la Geneva că dorește să trimită o misiune în Ucraina pentru o anchetă asupra ‘incidentelor’ care au avut loc în această țară, informează Agerpres.

UPDATE 13:08 O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) va ajunge luni la Kiev, urmând ca marți să înceapă consultările cu autoritățile ucrainene pentru un nou program de asistență financiară, a declarat luni un oficial de la Banca centrală a Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 13:06 Acceptul președintelui rus Vladimir Putin pentru constituirea unui ‘grup de contact’ în vederea soluționării crizei din Ucraina, dacă se confirmă, ar fi un ‘progres’, consideră ministrul francez de externe, Laurent Fabius, care a precizat însă că țara sa nu are în vedere deocamdată o suspendare a contractelor pentru livrarea de armament către Rusia, în ciuda acțiunilor militare ale acesteia din urmă în Ucraina, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 11:26 SUA au anunțat luni că solicită trimiterea ‘imediată’ în Ucraina a unei misiuni de observatori OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), potrivit Agerpres.

Acest anunț a fost făcut în cadrul unei reuniuni speciale a OSCE la Viena, după cum precizează AFP.

O astfel de misiune va trebui, în special, ”să asigure protejarea drepturilor minorităților’ și ‘să supravegheze respectarea integrității teritoriale’, a declarat ambasadorul american Daniel Baer în fața colegilor săi, potrivit relatării agenției menționate.

UPDATE 11:25 Statele Unite ale Americii nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, a declarat luni un oficial de rang înalt din administrația de la Washington pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.

‘Ne concentrăm acum pe variantele politică, economică și diplomatică. Exista numeroase oportunități pentru a realiza izolarea și posibile sancțiuni împotriva instituțiilor ruse. Obiectivul nostru este de a menține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și de a nu permite o escaladare militară’, a afirmat interlocutorul agenției ruse de presă, sub rezerva anonimatului, potrivit Agerpres.

UPDATE 11:03 Polițiștii din cadrul Serviciului frontierei de stat al Ucrainei au raportat luni dimineață o concentrare de vehicule blindate ruse la trecerea cu feribotul prin strâmtoarea Kerci, care face legătura dintre Marea Neagră și Marea Azov, separând peninsula Crimeea, în vest, de peninsula Taman, în est, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, citat de media locale, ar fi vorba de nave din Marea Neagră, Marea Baltică și Flota Rusiei din Marea Nordului, ceea ce încalcă în mod direct prevederile acordului bilateral ruso-ucrainean privind condițiile de staționare a Flotei ruse din Marea Neagră în Crimeea.

UPDATE 11:00 Rusia și-a pregătit scenariul pe care îl aplică în prezent în Crimeea cu mult timp înainte, a declarat duminică seara procurorul general al Ucrainei, Oleg Mahnițki, susținând că, în ultimii ani, în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au fost infiltrați agenți ruși, informează luni Interfax-Ukraina, în pagina sa electronică, potrivit Agerpres.

‘Constatăm astăzi că această operațiune specială /în Crimeea/ a fost pregătită cu mulți ani înainte. În SBU au activat nu doar cetățeni străini, ci și din cadrul FSB /Serviciul de Securitate al Rusiei/fostul KGB) și din cadrul altor servicii speciale rusești. Acest scenariu a fost pregătit dinainte’, a declarat Mahnițki, în emisiunea de dezbateri politice ‘Shuster-Live’ de pe 5Kanal, post al televiziunii ucrainene.

Pe de altă parte, portalul kerch.com.ua informează că, în noaptea de duminică spre luni, persoane înarmate au ocupat teritoriul pazei de coastă ucrainene din Kerci. Trei autobuze cu indivizi în uniformă de camuflaj, dar fără însemne, s-au apropiat de poarta detașamentului pazei de coastă din Kerci și au blocat căile de acces și de ieșire. Unul din camioane avea plăcuță de înmatriculare rusă. Trei persoane înarmate, cu măști pe față, i-au ținut pe jurnaliști la distanță.

UPDATE 10:59 Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, Onufrie, ales recent locțiitor al scaunului Mitropoliei Kievului în cadrul Patriarhiei Moscovei, s-a adresat patriarhului rus, Kirill, cerându-i să facă tot posibilul pentru a împiedica vărsarea de sânge pe teritoriul Ucrainei și pentru menținerea integrității teritoriale a acestei țări, potrivit Agerpres.

Într-o discuţie telefonică purtată duminică seară, Merkel i-a reproşat lui Putin că a încălcat Memoradumul de la Budapesta din 1997, prin care Rusia se angaja să respecte independenţa şi suveranitatea Ucrainei. Cancelarul i-a cerut liderului de la Kremlin să respecte integritatea teritorială a ţării vecine. NATO a dat un semnal asemănător.

Statele Unite au avertizat că Rusia ar putea fi izolată la nivel internaţional şi sancţionată economic. Ultimele evoluții din Ucraina, cu accent pe situația din peninsula Crimeea, precum și modalitățile de acțiune ale Uniunii Europene în acest context, vor fi analizate luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE.

„Cred că e părerea unanimă a tuturor miniştrilor de Externe cu care am vorbit ieri, din G8 şi altele, că vor izola Rusia. Nu se vor purta cu Rusia aşa cum o fac în mod normal”, a declarat John Kerry, secretarul de Stat al Statelor Unite.

O primă repercusiune este anularea pregătirilor pentru summitul G8 din Rusia, care ar trebui să aibă loc în iunie, la Soci. Mai mult, Kerry a anunţat că Rusia riscă să fie exclusă din G8. În plus, cele mai puternice 8 state susţin negocierile Ucrainei cu FMI pentru acordarea unui ajutor financiar.

Rusia a mobilizat mii de soldaţi în Crimeea. Potrivit ONU, ar fi vorba despre 15.000 de militari.

Kievul vrea să trimită mai multe trupe în regiune după ce a pus armata în alertă maximă şi a reactivat militarii aflaţi în rezervă.

Comandantul Marinei ucrainene a fost demis şi acuzat de înaltă trădare după ce a jurat credinţă pro-ruşilor din peninsula Crimeea.

Situaţia nu e dificilă doar în Crimeea, ci şi în altă provincie rusofonă: Harcov, unde în cursul ciocnirilor violente au murit doi susţinători ai noului regim de la Kiev.