Criza din SUA cutremură giganţii tehnologici. Amazon înregistrează pierderi de două miliarde de dolari, iar profiturile Apple au scăzut cu 11%

Amazon a anunțat o pierdere masivă pentru al doilea trimestru consecutiv, unul dintre motive fiind întoarcerea în magazinele fizice a consumatorilor.

29 iul. 2022, 11:32
Criza din SUA cutremură giganţii tehnologici. Amazon înregistrează pierderi de două miliarde de dolari, iar profiturile Apple au scăzut cu 11%

Apple a dezvăluit, de asemenea, că profiturile sale au scăzut cu 11% din cauza problemelor lanțului de aprovizionare cauzate de pandemie și de blocajele COVID din China.

Vânzările Amazon au depășit 121 de miliarde de dolari în acest trimestru, dar compania a înregistrat o pierdere de două miliarde de dolari, deoarece a continuat să lucreze pentru a controla costurile. Multe dintre acestea au fost legate de expansiunea din timpul boom-ului de vânzări pe care a experimentat-o ​​la începutul pandemiei. Pierderea a fost mai mică decât în ​​primul trimestru al acestui an, însă, când compania a anunțat o pierdere de 3,8 miliarde de dolari. Această pierdere a fost prima raportată de Amazon, după 2015.

CEO-ul Andy Jassy a declarat că Amazon continuă să simtă presiunea inflaționistă din cauza costurilor mai mari ale energiei și transportului, dar a făcut progrese în controlul cheltuielilor legate de rețeaua sa de onorare a comenzilor.

Citeşte şi Apple plătește despăgubiri de 50 de milioane de dolari din cauza produselor sale de proastă calitate. Cum a tras țeapă clienților

Între 2019 și 2021 Amazon aproape a dublat numărul de depozite și centre de date pe care le-a închiriat și le-a deținut pentru a ține pasul cu cererea în creștere a consumatorilor. Dar, pe măsură ce consumatorii și-au schimbat obiceiurile, Amazon s-a trezit cu prea mulți muncitori și prea mult spațiu, ceea ce a adăugat miliarde de costuri suplimentare. Compania a subînchiriat unele dintre depozitele sale, încetând unele dintre contractele de închiriere și amânând construcția altora, pentru a rezolva problema.

Între timp, Apple a declarat că vânzările și profitul pentru trimestrul încheiat la 25 iunie au fost de 83,0 miliarde dolari și 1,20 dolari pe acțiune – peste estimările de 82,8 miliarde dolari și 1,16 dolari pe acțiune, potrivit datelor Refinitiv, preluate de Daily Mail. Profiturile Apple au scăzut cu 8% față de același trimestru al anului trecut și cu 11% față de ultimul trimestru – profiturile din al doilea trimestru au fost de 25 de miliarde de dolari, dar joi compania a declarat că profiturile din trimestrul trei au fost de 19,4 miliarde de dolari.

Vânzările în China continentală, cândva una dintre cele mai promițătoare regiuni ale companiei, au scăzut cu aproximativ 1% în timpul acestui trimestru.

Citeşte şi O bandă de hoți români au îngenuncheat Italia și pe Jeff Bezos, dintr-o lovitură! Jaf de peste un milion de euro la Amazon