Criza din SUA loveşte armata: Şomaj la Pentagon

Cei aproximativ 780.000 de angajaţi civili ai Pentagonului vor intra în şomaj parţial timp de două săptămâni până la sfârşitul lunii septembrie din cauza tăierilor bugetare automate care afectează apărarea americană.

RomaniaTV.net
14 mai 2013, 18:38
Criza din SUA loveşte armata: Şomaj la Pentagon

Ministrul american al apărării Chuck Hagel urmează să anunţe oficial, marţi după-amiază, decizia de a impune 11 zile de concediu fără plată pentru angajaţii civili, a precizat responsabilul sub rezerva anonimatului.

Responsabili ai Pentagonului, urmărind reducerea cheltuielilor, intenţionau iniţial să instituie un total de 22 de zile de şomaj parţial, echivalentul unei scăderi de 20% din salariu timp de şase luni. Cifra a fost redusă ulterior. Unele categorii de personal, neprecizate, vor fi scutite de această măsură, a adăugat responsabilul, potrivit căruia „scutirile variază de la o ramură a armatei la alta”.

Pentagonul trebuie să efectueze, de la 1 martie, reduceri automate de 37 de miliarde de dolari la bugetul său anual, care se încheie la 30 septembrie. Ministerul Apărării a început din ianuarie să renunţe la aproximativ 46.000 de contracte temporare ale unor angajaţi civili şi să îngheţe noile angajări. Se fac 1.000 – 2.000 de recrutări de civili pe săptămână, dintre care aproximativ jumătate sunt veterani.

În următorii cinci ani, armata americană intenţionează să-şi reducă efectivele civile cu 5-6%, potrivit numărului doi al Pentagonului, Ash Carter. Proiectul de buget pe 2014 al apărării americane a rămas la 526,6 miliarde de dolari, în afara costului războiului din Afganistan.