Criza din Ucraina: Canada impune noi sancţiuni Rusiei

Canada, în cadrul sprijinului acordat Ucrainei, a anunțat marți impunerea de noi sancțiuni contra Rusiei, în special contra companiei petroliere Rosneft, și a unor demnitari politici și militari proruși ucraineni, transmite AFP.

18 feb. 2015, 07:49
Criza din Ucraina: Canada impune noi sancţiuni Rusiei

Canada impune noi sancţiuni Rusiei, în special contra companiei petroliere Rosneft, și a unor demnitari politici și militari proruși ucraineni, informează Agerpres.

La două luni după ultimele sancțiuni care au vizat interese rusești în sectoarele petrolier și al gazelor naturale, Canada a țintit din nou o companie emblematică a economiei rusești, grupul Rosneft.

Noile sancțiuni vizează, de asemenea, batalioane ale rebelilor proruși sau entități politice ale republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

Guvernul Canadei ‘rămâne de neclintit în dorința sa de a fi alături de populația Ucrainei în fața agresiunii militare constante’ din partea Rusiei, a menționat premierul Stephen Harper într-un comunicat.

În sancțiunile sale, Ottawa a redactat o listă cu 11 ruși și 26 de ucraineni proruși cărora li s-a interzis accesul în Canada, printre care șefii milițiilor și miniștri ai republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

‘Aceste măsuri sunt puse în aplicare ca reacție la o serie de acte de agresiune din ce în ce mai grave comise de militanți susținuți de Rusia’, a explicat Stephen Harper.

Canada este hotărâtă să impună alte sancțiuni dacă acordul de la Minsk este încălcat. ‘Costul pentru Rusia va continua să crească dacă se menține în escaladarea conflictului și refuză să permită un deznodământ pașnic’, a afirmat premierul canadian.

‘Recunoaștem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu vom recunoaște niciodată ocuparea ilegală de către Rusia a vreunei părți din această țară’, a adăugat el.

Pătrunderea, marți, a rebelilor proruși în orașul strategic Debalțevo a fost calificată de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, ca un ‘atac cinic contra acordului de la Minsk’ și a armistițiului care trebuia să intre în vigoare duminică.