Criza din Ucraina. Marea Britanie ameninţă Rusia cu sancţiuni economice severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina. Cancelarul Germaniei îndeamnă la prudenţă în stabilirea unor sancţiuni contra Rusiei

Rusia se va confrunta cu sancţiuni economice severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina, a declarat duminică un înalt ministru britanic, după ce Marea Britanie a acuzat Kremlinul că încearcă să instaleze acolo un lider pro-rus. Rusia a respins acuzaţiile , catalogându-le drept "dezinformări". În schimb, cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei.

23 ian. 2022, 20:43
Criza din Ucraina. Marea Britanie ameninţă Rusia cu sancţiuni economice severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina. Cancelarul Germaniei îndeamnă la prudenţă în stabilirea unor sancţiuni contra Rusiei

Rusia se va confrunta cu sancţiuni economice severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina, a declarat duminică un înalt ministru britanic, după ce Marea Britanie a acuzat Kremlinul că încearcă să instaleze acolo un lider pro-rus.

”Vor fi consecinţe foarte grave dacă Rusia va face această mişcare de a încerca să invadeze, dar şi să instaleze un regim marionetă”, a declarat duminică vicepremierul britanic Dominic Raab, citat de news.ro.

Ministerul britanic de Externe a declarat că are informaţii că guvernul rus îl consideră pe fostul parlamentar ucrainean Ievhen Muraiev drept un potenţial candidat la conducerea unei guvernări pro-ruse.

Potrivit cursei citate, Ievhen Muraiev, în vârstă de 45 de ani, a promovat opinii care se aliniază îndeaproape cu naraţiunile ruseşti despre Ucraina.

Muraiev însuşi a respins afirmaţiile Marii Britanii conform cărora Rusia vrea să-l instaleze drept lider al Ucrainei, în comentarii către ziarele britanice. Într-o postare pe Facebook  făcută duminică, el a cerut încetarea împărţirii Ucrainei în politicieni pro-occidentali şi pro-ruşi.

Citeşte şi: Papa Francisc, îngrijorat de tensiunile privind Ucrania: Tensiunile tot mai mari riscă să pună sub semnul întrebării securitatea Europei

”Epoca politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi din Ucraina a dispărut pentru totdeauna. Ucraina are nevoie de politicieni noi, a căror politică să se bazeze exclusiv pe principiile intereselor naţionale ale Ucrainei şi ale poporului ucrainean”, a scris el.

Muraiev a declarat pentru The Telegraph că a fost exclus din Rusia ca o ameninţare la securitatea naţională şi că a fost sub sancţiuni ruseşti timp de patru ani, ceea ce face ca linia britanică să fie doar ”prostii”.

De asemenea, menţionând că se află sub sancţiuni, Ambasada Rusiei la Londra a luat în derâdere ”deteriorarea evidentă” a expertizei britanice în regiune. În schimb, ministerul britanic de Externe a refuzat să furnizeze dovezi care să susţină acuzaţiile sale.

Citeşte şi: SUA, profund îngrijorate de acuzaţiile britanicilor la adresa intenţiilor destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina. Reacţia Kremlinului

Cancelarul german îndeamnă la ”prudenţă” în stabilirea unor sancţiuni contra Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei. Reacţia Germaniei vine în contextul în care printre posibilele sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei ar fi blocarea funcţionării gazoductului Nord Stream 2, care conectează Germania direct cu Rusia. Dar o asemenea măsură ar amplifica criza energetică în Europa ce a condus la creşterea preţurilor.

În acelaşi timp, Scholz a contracarat impresia că SUA şi UE nu ar putea cădea de acord asupra unui set de sancţiuni împotriva Rusiei. ”În cercul aliaţilor, noi convenim asupra unor posibile măsuri. Este bine. Trebuie să fim capabili să acţionăm în cazul unei urgenţe”, a adăugat el.

De asemenea, şeful guvernului de la Berlin a respins cererea Rusiei ca NATO să se angajeze că Ucraina nu va adera la această alianţă. ”O astfel de garanţie nu poate fi dată”, a punctat Scholz, amintind pe de altă parte că aderarea unor ţări din Est la NATO oricum ”nu se află deloc pe agendă în prezent”.

Afirmaţiile britanice au venit după ce principalii diplomaţi americani şi ruşi nu au reuşit vineri să facă un progres major în discuţiile pentru rezolvarea crizei din Ucraina, deşi au fost de acord să continue să vorbească.

Rusia a făcut cereri de securitate Statelor Unite, inclusiv oprirea expansiunii NATO spre est şi promisiunea că Ucrainei nu va avea niciodată voie să se alăture alianţei militare occidentale.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Emily Horne, a afirmat într-un comunicat: ”Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi determina propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic din Ucraina”.

Marea Britanie, care săptămâna aceasta a furnizat Ucrainei 2.000 de rachete şi o echipă de instructori militari, a mai spus că deţine informaţii că serviciile ruse de informaţii menţin legături cu numeroşi foşti politicieni ucraineni, inclusiv personalităţi de rang înalt cu legături cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici. Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după trei luni de proteste împotriva guvernării sale şi a fost condamnat în lipsă la 13 ani de închisoare.


loading...
Partenerii noștri