Criza din Ucraina: NATO îşi desfăşoară noul dispozitiv

Polonia, Marea Britanie şi Danemarca vor prelua de la Statele Unite ale Americii responsabilitatea supravegherii aeriene a ţărilor baltice, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc miercuri la baza aeriană din Siauliai, în Lituania, potrivit AFP.

29 apr. 2014, 18:56
Criza din Ucraina: NATO îşi desfăşoară noul dispozitiv

Avioane de luptă poloneze, britanice şi daneze vor asigura începând de joi supravegherea spaţiului aerian al statelor baltice, a informat marţi NATO, scrie Agerpres.

La 1 ianuarie, americanii şi-au asumat responsabilitatea supravegherii aeriene a Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, trei foste republici sovietice care au aderat la NATO în 2004.

În următoarele patru luni, Polonia va fi prezentă cu patru MiG-29 şi Marea Britanie cu patru Typhoon, cu baza la Siauliai, iar patru F-16 daneze vor fi desfăşurate la baza Amari, în Estonia, a precizat NATO într-un comunicat.

Înainte de criza din Ucraina, supravegherea spaţiului aerian baltic era asigurată de patru avioane NATO. În martie, SUA şi-au consolidat prezenţa cu şase F-15.

Dispozitivul NATO va fi întărit şi de prezenţa a patru avioane de luptă franceze, de tip Rafale, sosite luni la baza aeriană Malbork, în nordul Poloniei.

În acelaşi timp, şase avioane CF-18 ale armatei canadiene îşi vor avea baza în România pentru misiuni similare de supraveghere, de formare şi exerciţii comune.

NATO a decis să-şi întărească dispozitivul în estul Europei pentru a linişti statele din regiune, îngrijorate de riscul de destabilizare reprezentat de criza din Ucraina şi de atitudinea Rusiei.

Washingtonul a anunţat separat trimiterea a 600 de soldaţi americani pentru exerciţii în Polonia şi în ţările baltice.

NATO a prezentat aceste dispoziţii ca fiind ‘exclusiv defensive’, însă Moscova le-a denunţat ca pe o ‘revenire la Războiul Rece’.