Criza din Ucraina: Un ajutor militar din partea NATO, imposibil

Premierul finlandez Alexander Stubb a declarat luni că NATO şi UE nu pot satisface cererea de ajutor militar formulată duminică de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin, informează Agerpres.

18 aug. 2014, 12:54
Criza din Ucraina: Un ajutor militar din partea NATO, imposibil

Premierul finlandez Alexander Stubb a declarat luni că NATO şi UE nu pot satisface cererea de ajutor militar formulată duminică de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin.

Este imposibil. O astfel de susţinere nu poate fi acordată de NATO, întrucât, după cum este cunoscut, aceasta nu poate oferi asistenţă decât membrilor săi. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, aceasta nu dispune de resurse pentru a oferi un ajutor de acest gen Ucrainei’, a declarat şeful guvernului finlandez într-un interviu pentru canalul de radio şi televiziune Yle, potrivit RIA Novosti.

Alexander Stubb a adăugat că relaţiile dintre UE şi Moscova traversează în prezent o perioadă prelungită de grave tensiuni, subliniind în acelaşi timp că Finlanda are tot interesul ca ‘zidul ce separă Occidentul de Rusia să fie la nivelul cel mai de jos posibil’.

Într-un interviu acordat postului de radio german Deutschlandfunk, înaintea reuniunii de duminică de la Berlin a şefilor diplomaţiilor din Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina, ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a solicitat NATO şi Uniunii Europene sprijin militar pentru trupele ucrainene ce luptă împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, apreciind în acelaşi timp că Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să vină cu o nouă strategie faţă de Kiev.

Referitor la cererea Kievului, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la finalul reuniunii de la Berlin că un posibil ajutor militar dat Ucrainei de către NATO şi UE ar anula toate înţelegerile anterioare cu privire la încetarea focului şi lansarea de negocieri pentru găsirea unei soluţii la criza din această ţară.

La începutul acestei luni, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma că ţările membre ale organizaţiei urmează ca la summitul din septembrie al Alianţei să ia o decizie în privinţa acordării Kievului a unui ajutor pentru întărirea şi modernizarea armatei sale.