Criza din zona euro ameninţă toată planeta

Dacă moneda unică europeană va cădea, toate ţările dezvoltate sunt în pericol de a resimţi un şoc ce le-ar arunca într-o nouă recesiune.

RomaniaTV.net
29 nov. 2011, 09:18
Criza din zona euro ameninţă toată planeta

Avertismentul a fost lansat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OCDE, ce a redus drastic şi prognozele de creştere economică pentru anul viitor.

Zona euro se află deja într-o uşoară recesiune, care s-ar putea accentua în lunile următoare, anunţă OCDE. Oficialii organizaţiei susţin că spaţiul euro va suferi scăderi de 1 la sută, în ultimul semestru al acestui an şi va scădea din nou, cu 0,4 procente, la începutul lui 2012.

Şeful OCDE, economistul Pier Carlo Padoan, a declarat: „Trăim vremuri grele. Cred că putem defini acest moment ca fiind critic. Situaţia din zona euro se deteriorează rapid şi se extinde”.

Criza din zona euro ar putea avea efecte dezastruoase asupra întregii lumi, susţin reprezentanţii OCDE, mai ales dacă apar evenimente negative majore, cum ar fi intrarea în incapacitate de plată a Spaniei sau Italiei. Speculaţiile pe această temă au luat amploare în ultima perioadă, după ce, potrivit cotidianului La Stampa, Roma ar fi cerut de la FMI un împrumut în valoare de 600 de miliarde de euro. Declaraţia a fost dezminţită însă de şeful Fondului Monetar International, Christine Lagarde: „FMI poate să acorde împrumuturi la cererea unei ţări care are nevoie de ajutor. În acest moment, nu am primit o astfel de solicitare din partea Italiei şi nu negociem nici cu Italia, nici cu Spania pe această temă”.

În pofida prognozelor negre, experţii precum şeful OCDE Pier Carlo Padoan, cred că mai există încă speranţe de recuperare: „Politicile sunt în continuare ineficiente nu doar în zona euro, ci şi în SUA. Credem că e nevoie de măsuri decisive rapide, pentru a se evita un dezastru. Dar vrem totuşi să precizăm că lucrurile mai pot fi întoarse în direcţia cea bună, iar situaţia se poate îmbunătăţi”.


loading...
Partenerii noștri