Criza economică din România ar putea fi urmată de criza socială

Românii care lucrează la negru ar putea rămâne fără muncă în această perioadă de început de criză economică, mai ales că situația nu este una fericită, având în vedere faptul că țara noastră va suporta șocul regresiunii mai târziu. Comisia Europeană a prognozat scăderea economică a României, din cauza situației create de pandemia de coronavirus.

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 07:24

Munca la negru este un scenariu negru în ziua de astăzi și probabil fără un final fericit. Majoritatea românilor, care lucrează fără contract individual de muncă, sunt nemulțumiți pentru că:

  • Nu au nicio posibilitate de a primi compensații în caz de accident de muncă sau boală

  • Lucrează fără garanție de muncă

  • Nu vor beneficia de șomaj în cazul în care pierd locul de muncă

  • Muncesc pe încredere, nu au nicio asigurare că vor fi plătiți

  • Au și un risc mare de a primi sancțiuni financiare.

Munca la negru este aleasă de mulți români în ziua de astăzi, deși ea nu are sens având în vedere consecințele prezentate mai sus.

În perioada izolării pe fondul epidemiei de coronavirus, acești oameni au stat în casă și nu au avut posibilitatea de a găsi surse de venit. Unii au optat pentru anumite joburi online, însă veniturile au fost destul de mici.

Conform raportului Comisiei Europene, economia din România era estimată în anul 2017 la 21% din PIB, iar o parte semnificativă din aceasta era reprezentată de forța de muncă la negru. Populația care lucrează fără contract individual de muncă este vulnerabilă și include persoanele care prestează diferite munci: ca zilieri în agricultură, exploatări forestiere, prestări de servicii, în piețe, la târguri, în comerțul stradal, în comerțul organizat sau neorganizat, în construcții sau activități de tip industrial.

În țara noastră, focarul de coronavirus a avut deja un impact negativ asupra pieței forței de muncă. Statul trebuie să ofere ajutor companiilor, altfel mulți dintre angajați își pot pierde locul de muncă. Riscul să fie destituiți este mare și pentru cei angajați cu contract individual de muncă, nu doar pentru cei care au ales munca la negru. De pildă, angajații comerciali pot fi expuși mult acestui risc de a-și pierde locul de muncă. Cele mai multe concedieri au fost în comerț, la firmele afectate de consecințele epidemiei.

Țara noastră are un număr mare de oameni care lucrează la negru și asta nu este un lucru bun mai ales pe fondul sărăciei. Experții spun că situația României poate fi dificilă și din punct de vedere al crizei sociale, care ar putea izbucni atunci când oamenii nu beneficiază nici de servicii de sănătate și nici de ajutoare sociale. Cu cât țara devine mai săracă și are un număr mare de oameni care lucrează la negru, cu atât este mai mare riscul declanșării unei crize sociale. Criza economică poate fi urmată de o criză socială.

În România munca la negru este ilegală și se sancționează. Codul muncii prevede amenzi de 10.000-20.000 de lei pentru angajatorul care primește la muncă 1-5 persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă pentru fiecare. De asemenea, și persoanele care muncesc la negru, fără contract individual de muncă vor fi sancționate, cu amenzi mari.

Românii lucrează la negru sub diferite forme:

  • Sunt angajați pe o perioadă de probă, fără încheierea unui contract individual de muncă

  • Angajatorul face o înțelegere cu ei, ca să accepte munca fără semnarea unui contract

  • Sunt chemați să facă munci sezoniere, ca ucenici, lucrători sau zilieri

  • Angajatorul le oferă așa-numita „plata cu bani în mână”, fără contract

  • Sunt plătiți pentru diverse servicii în gospodării individuale

  • Muncesc doar 3 ore pe zi prin convenție, dar de fapt prestează o muncă ce ar trebui să se desfășoare în 8 ore pe zi.

Singura șansă pentru astfel de oameni, de a avea și avantaje, este să găsească un loc de muncă cu contract legal. Deja, mulți dintre ei vor să-și schimbe domeniul de activitate și să aibă un job care să le ofere salarii satisfăcătoare.

Unele persoane au decis să-și facă o afacere prosperă în domeniul videchatului, ori să lucreze o perioadă de timp la un studio de videochat București cu contract legal, pentru a economisi banii câștigați și apoi cu ei să-și deschidă un business. Aceasta, dar și alte activități, din alte domenii, reprezintă metode suplimentare de creștere a câștigurilor în ziua de astăzi.