CRIZĂ fără precedent la Oslo. De ce a ajuns capitala Norvegiei să importe GUNOI

Oslo este unul dintre cele mai importante locuri de reciclare din Europa, energia cu care este alimentată capitala Norvegiei fiind obţinută din arderea deşeurilor. Acum, însă, autorităţile sunt nevoite să importe gunoi pentru a asigura necesarul energetic al oraşului.

RomaniaTV.net
30 apr. 2013, 15:16
CRIZĂ fără precedent la Oslo. De ce a ajuns capitala Norvegiei să importe GUNOI

Capitala Norvegiei a ajuns să importe gunoi. O parte vine din Anglia, o parte din Irlanda iar altă parte din ţări vecine ca Suedia. Are chiar proiecte pe piaţa americană, relatează The New York Times.

„Aş dori să preiau ceva gunoi din SUA”, a declarat pentru cotidianul menţionat Pal Mikkelsen, care anul trecut a fost directorul general al Agenţiei de transformare a deşeurilor în energie din Oslo, iar în prezent conduce o instalaţie de generare de energie din gunoi.

Oslo, un loc de reciclare, unde aproximativ jumătate din oraş şi cele mai multe şcoli sunt încălzite prin arderea de gunoaie – gunoi menajer, deşeuri industriale, chiar şi deşeuri toxice şi periculoase din spitale şi confiscări de droguri – are o problemă: a rămas literalmente în pană de gunoi de ars.

CITEŞTE ŞI: Bucureştiul, capitala gunoaielor VIDEO

Problema nu este unică la Oslo, un oraş de 1,4 milioane de locuitori. În Europa de Nord, unde practica arderii gunoiului pentru a genera căldură şi electricitate a explodat în ultimele decenii, cererea de gunoi depăşeşte cu mult oferta. „Europa de Nord are o capacitate de generare imensă”, a declarat Mikkelsen,

Cu toate acestea, populaţia pretenţioasă a Europei de Nord produce doar aproximativ 150 de milioane de tone de deşeuri pe an, a spus el, mult prea puţin pentru a alimenta instalaţiile de incinerare care pot procesa peste 700 de milioane de tone. „Suedezii continuă să construiască mai multe instalaţii, la fel ca Austria şi Germania”, a adăugat Mikkelsen.

Stockholmul a devenit un concurent atât de mare încât a reuşit chiar să convingă unele municipalităţi norvegiene să îi livreze deşeuri. Tone de gunoi sunt transportate cu nave şi camioane din regiuni care au un exces spre altele care au capacitatea de a arde şi produce energie.

„Există o piaţă europeană a deşeurilor – este o marfă”, a afirmat Hege Rooth Olbergsveen, înalt consilier la programul de recuperare a deşeurilor din Oslo, adăugând: „Este o piaţă în creştere”.

Şi britanicii sunt interesaţi, deşi nu sunt mari jucători în industria transformării gunoaielor în energie. O companie cu sediul în Yorkshire, care se ocupa de colectarea gunoiului pentru oraşe cum ar fi Leeds, în nordul Angliei, transportă acum 1.000 de tone de gunoi pe lună, o parte mergând şi spre ţări din Europa de Nord, inclusiv Norvegia, potrivit Donnei Cox, purtătoare de cuvânt a primăriei din Leeds. Un impozit britanic privind depozitele face însă să fie mai ieftin să trimiţi gunoiul în locuri cum ar fi Oslo. „Ne ajută la reducerea costurilor taxei de depozitare”, a scris Cox într-un e-mail pentru New York Times.

Pentru unii, ar putea părea bizar ca Oslo să recurgă la importarea gunoiului pentru a produce energie. Norvegia se numără printre cele 10 ţări cele mai mari exportatoare de petrol şi gaze din lume, are rezerve de cărbune abundente şi o reţea de peste 1.100 de hidrocentrale în munţii bogaţi in ape. Cu toate acestea, Mikkelsen spune că arderea gunoiului a fost „un joc de energie din surse regenerabile, pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili”.