Criza guvernamentală din România nu e singura din Europa. Premierul Norvegiei şi-a dat demisia, după opt ani de mandat

Guvernul de centru-dreapta al Norvegiei, înfrânt în alegerile legislative din septembrie, după opt ani de putere, şi-a prezentat în mod oficial demisia marţi, deschizând astfel calea formării unei noi coaliţii guvernamentale de centru-stânga.

12 oct. 2021, 23:28
Criza guvernamentală din România nu e singura din Europa. Premierul Norvegiei şi-a dat demisia, după opt ani de mandat

Premierul conservator Erna Solberg a mers marţi la Palatul Regal, pentru a-i prezenta regelui Harald al V-lea demisia Executivului , după două mandate succesive marcate de crize – a scăderii preţului petrolului, a migraţiei şi Covid-19.

I-aş recomanda Majestăţii Sale să se orienteze către liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Støre, în măsura în care el este primul ministeriabil în cele două partide care s-au declarat pregătite să formeze Guvernul„, a declarat Solberg într-un discurs în Parlament, unde echipa sa a prezentat un ultim proiect de buget, după care premierul şi-a prezentat demisia, scrie publicaţia The Local.

Învingătorii alegerilor de la 13 septembrie, laburiştii lui Støre şi Partidul de Centru, care apără în principal interesele teritoriilor, au convenit să formeze un nou guvern – minoritar în Parlament -, ceea ce îl va obliga să negocieze fiecare dosar cu alte formaţiuni.

Săptămâna trecută, laburiştii şi centriştii, învingători în alegerile din 13 septembrie, au convenit să formeze împreună un nou guvern minoritar, ale cărui politică şi componenţă vor fi prezentate săptămâna viitoare.

Citeşte şi Anunţul momentului pe piaţa media! S-a vândut o celebră televiziune din România

„Suntem gata să formăm un guvern joi”, a anunţat în 8 octombrie liderul laburist Jonas Gahr Store, la finalul mai multor zile de negocieri cu Partidul de Centru, care apără în principal interesele agricultorilor.

Împreună cu Stânga socialistă, cele două partide au obţinut o majoritate absolută în legislativele de la 13 septembrie, punând capăt unei perioade de opt ani de dominaţie a dreptei conduse de conservatoarea Erna Solberg.

Noua coaliţie bipartită nu va dispune decât de 76 de locuri dintre cele 185 din parlament şi va trebui să negocieze fiecare dosar cu alte partide pentru a putea trece legile.

Citeşte şi Zeci de poliţişti demisionează din cauza obligaţiei de vaccinare anti-Covid