Criza îi face pe italieni să renunţe la maşinile scumpe

Atenţia sporită acordată de Roma averilor mari şi bunurilor de lux şi austeritatea care a accentuat recesiunea au redus puternic cererea pentru autoturisme sport şi alte simboluri ale stilului de viaţă italian, exporturile de "supermaşini" la mâna a doua urcând de trei ori faţă de anul trecut.

RomaniaTV.net
14 aug. 2012, 09:04
Criza îi face pe italieni să renunţe la maşinile scumpe

Numărul de maşini super-sport, precum cele produse de Ferrari, exportate din Italia în primele cinci luni s-a triplat faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, la 13.633 unităţi, potrivit datelor organizaţiei patronale a industriei auto italiene, preluate de Bloomberg.

„Italia este una dintre fortăreţele supercar-urilor, iar aceste maşini dispar acum de pe străzi. Situaţia are o valoare simbolică uriaşă şi arată cât de profundă este criza”, comentează pentru Bloomberg Giuliano Noci, decan asociat la şcoala de business a Politehnicii din Milano.

Exodul de maşini sport din Italia reflectă cererea mult mai redusă pentru astfel de automobile pe piaţa autohtonă a unor mărci precum Ferrari şi Maserati, cele mai profitabile divizii ale gigantului Fiat. Vânzările de maşini de super-lux in Italia vor coborî în acest an cu 47%, la 593 de unităţi, de la peste 1.100 pe an în 2008, potrivit estimărilor IHS Automotive, care anticipează că piaţa va reveni la nivelul anterior crizei abia în 2016.

Guvernul condus de premierul tehnocrat Mario Monti implementează măsuri de austeritate cu un impact de 20 miliarde euro asupra deficitului bugetar, în încercarea de a aşeza datoria de stat, în valoare de peste 1.900 miliarde euro, mai mult de 120% din PIB, pe o pantă descendentă.

Economia, aflată în cea de-a patra rundă de recesiune din 2001, este în contracţie de patru trimestre consecutive, iar şomajul a atins maximul ultimilor trei ani, antrenându-se reciproc cu declinul consumului şi al producţiei industriale.