Criza imigranţilor din Mediterana: Londra oferă nave militare şi elicoptere pentru a stăvili

Marea Britanie a propus joi nave militare și elicoptere pentru a-i ajuta pe europeni să stăvilească afluxul de imigranți care încearcă să traverseze Marea Mediterană, a anunțat premierul britanic, David Cameron, citat de AFP.

23 apr. 2015, 17:10
Criza imigranţilor din Mediterana: Londra oferă nave militare şi elicoptere pentru a stăvili

”Ca întotdeauna, Marea Britanie va acorda ajutor”, a afirmat Cameron la sosirea sa la summitul european extraordinar convocat după noua tragedie din Mediterana, soldată cu circa 800 de morți sâmbăta trecută.

”Vreau să ofer astăzi nava ‘HMS Bulwark’ ”, una dintre cele mai mari nave de război britanice, trei elicoptere și alte două nave de patrulare”, a adăugat el.

Dar, ”aceasta presupune că persoanele pe care noi le vom salva sau cu care vom avea de-a face vor fi duse către țara cea mai apropiată, cel mai probabil Italia, și că ele nu vor putea cere imediat azil în Regatul Unit”, a avertizat imediat premierul britanic.

Citeşte şi Malta: Ceremonie de comemorare a victimelor naufragiului în Marea Mediterană

În cadrul summitului lor, liderii europeni vor trece în revistă un plan de acțiune în zece puncte al Comisiei Europene.

Printre măsuri figurează sporirea fondurilor financiare și a numărului de nave pentru operațiunile de supraveghere maritimă Triton, în largul Italiei, și Poseidon, în largul Greciei, dar și capturarea și distrugerea navelor folosite de către traficanții de persoane, îndeosebi în Libia.

Dacă planul primește acordul celor 28 de state membre ale UE, atunci va fi o operațiune militară fără precedent, prima care este pusă în aplicare pentru a combate imigrația ilegală.