CRIZA IMIGRANŢILOR. Laszlo Borbely anunţă înfiinţarea unei comisii parlamentare specializate pe migraţie

Președintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților, Laszlo Borbely, a declarat, marți, că s-a ajuns la un consens pentru înființarea unei comisii parlamentare specializate pe problema migrației.

08 sept. 2015, 13:53
CRIZA IMIGRANŢILOR. Laszlo Borbely anunţă înfiinţarea unei comisii parlamentare specializate pe migraţie

Acum ne-am adunat șapte comisii din Cameră și Senat ca să discutăm o problemă care ține de competența mai multor comisii. Dacă avem o comisie sau măcar de o subcomisie care să se ocupe de această problematică, atunci vom ști unde să canalizăm informațiile și să fie ceva mult mai structurat și la nivelul Parlamentului României. (…) A fost un consens în a crea o comisie la nivelul Parlamentului specializată pe migrație, azilanți, refugiați. Sunt asemenea comisii aproape în toate țările din UE„, a afirmat Borbely, la finalul unei dezbateri la care au participat comisiile reunite pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaților, împreună cu reprezentanții comisiilor pentru politică externă, apărare și ordine publică și ai comisiei speciale comune pentru aderarea României la Spațiul Schengen, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Președinției, potrivit Agerpres.

Deputatul a precizat că s-a discutat, în cadrul dezbaterii, necesitatea analizării legislației astfel încât ea să corespundă situației generate de prezența unui număr mare de refugiați în România.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Premierul Luxemburgului propune ca refugiaţii să fie primiţi şi pe alte CONTINENTE 

Nu e vorba numai de a asigura condiții pentru acești imigranți de a veni, de a avea unde să stea și de a primi hrană și apă, ci de a asigura integrarea lor, cei care vor să rămână în România și au acces legal, integrarea lor în societate, ceea ce este mult mai complex„, a explicat Laszlo Borbely.

Totodată, el a arătat că problema refugiaților trebuie rezolvată întrucât acești oameni nu pot fi lăsați în stradă.

Nu e numai problema Uniunii Europene, nu este numai problema Europei. Va trebui să se discute foarte răspicat la Organizația Națiunilor Unite, în toate forurile care trebuie să vadă ce facem cu această migrație modernă. Credeam că nu va fi așa ceva după anii ’50, dar iată că asistăm din nou la o migrație a acestor oameni care sunt multe milioane și care se pare că nu se va opri„, a adăugat Borbely.

La rândul său, liberalul Ionuț Stroe s-a pronunțat pentru crearea unei structuri comune și posibilitatea înființării unei comisii de migrație, de persoane strămutate și de refugiați la nivelul Parlamentului.

Aș propune o comisie comună pentru a elabora cadrul legislativ care este absolut necesar pentru primirea pe piața muncii, oferirea asistenței serviciilor de sănătate, prevenirea flagelului traficului de persoane. (…). Această comisie specială ar trebui să se ocupe cu (…) zonele în care acești oameni vor fi găzduiți. Putem să elaborăm strategii de securizare a granițelor, poate Schengen în momentul apropiat„, a afirmat Stroe.