CRIZA IMIGRANŢILOR. Slovacia REFUZĂ să aplice planul UE de repartizare a refugiaţilor

CRIZA IMIGRANŢILOR. Slovacia va refuza să pună în aplicare planul Uniunii Europene de redistribuire de solicitanți de azil între toate statele membre, pe baza sistemului de cote aprobat marți de miniștrii de interne și ai justiției, a indicat premierul Robert Fico.

RomaniaTV.net
22 sept. 2015, 19:12
CRIZA IMIGRANŢILOR. Slovacia REFUZĂ să aplice planul UE de repartizare a refugiaţilor

Uniunea Europeană a ajuns cu „o largă majoritate” la un acord privind repartizarea pe bază de cote a 120.000 de refugiați. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului JAI, planul fiind respins doar de Cehia, Slovacia, România și Ungaria. În urma adoptării planului, România ar urma să primească în primă fază peste 6.000 de refugiaţi.

Slovacia a anunţat, însă, că va refuza cotele impuse de UE. „Atât timp cât voi fi prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi aplicate pe teritoriul slovac”, a declarat Roberto Fico în comisia pentru afaceri europene a legislativului de la Bratislava.

Detaliile planului aprobat marți nu au fost făcute publice deocamdată.

Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, a anunţat preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.

Principalii oponenţi ai planului privind cotele obligatorii de refugiaţi – Cehia, Ungaria şi Slovacia – au fost depăşiţi în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii, potrivit EUObserver.

BBC graphic showing how many migrants each EU country is being asked to take - September 2015

România ar primi, în primă fază, 6.351 de refugiați.

În analizarea propunerilor făcute de Comisia Europeană sau de Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Consiliul UE ia decizii pe baza „dublei majorităţi calificate” – 55% din statele membre UE (16 din 28), reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a UE.

Astfel, minoritatea care poate bloca decizia trebuie să fie de cel puţin patreu state reprezentând peste 35% din populaţia UE.