CRIZA IMIGRANŢILOR. Suedezii constată că sute de copii sosesc săptămânal bătuţi, răniţi şi violaţi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Circa 700 de copii refugiați sosesc în fiecare săptămână fără părinții lor în Suedia, mulți răniți în accidente, iar unii marcați de traumele fizice și psihologice ale bătăilor sau violurilor comise de traficanți.

08 sept. 2015, 08:44
CRIZA IMIGRANŢILOR. Suedezii constată că sute de copii sosesc săptămânal bătuţi, răniţi şi violaţi

Refugiați minori sosesc în Suedia răniți în accidente, bătuți sau violați de traficanți. De obicei minorii, în principal adolescenți, își încheie lunga lor călătorie din Orientul Mijlociu, Africa și Asia traversând podul Oresund din Danemarca și caută ajutor în primul oraș suedez la care ajung, Malmo.

Personalul de la centrul de tranzit din Malmo, care are grijă de copiii neînsoțiți în primele zile de la sosirea lor în țară, afirmă că unii ajung cu răni la cap sau cu oase rupte. De multe ori ei sunt răniți atunci când cad din camioanele în care sunt transportați. Rănile pot fi însă provocate chiar de traficanții plătiți de părinții copiilor pentru a-i aduce pe aceștia în siguranță în nordul Europei.

Unii copii, de exemplu, își pierd auzul după ce au fost pălmuiți peste urechi în timpul unei călătorii periculoase pe mare în drumul lor către Europa pe plute sau în ambarcațiuni improvizate. ‘Am primit de asemenea mulți copii care au venit prin Libia, inclusiv persoane care s-au aflat pe ambarcațiuni naufragiate’, a declarat managerul centrului Kristina Rosen. Unul dintre copiii neînsoțiți l-a văzut pe fratele său înecându-se în Marea Mediterană. Personalul de la centru afirmă că peste jumătate dintre acești copii au nevoie de consiliere psihologică la un moment dat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Uniunea Europeană a acordat azil unui număr de 185.000 de refugiaţi

Părinții își permit în general să plătească doar pentru unul dintre membrii familiei pentru a fi adus în Europa de traficanți. Prin urmare, ei își trimit un singur copil în Suedia, de multe ori pentru a evita recrutarea lor ca luptători de către grupurile militante, precum Statul Islamic, care a cucerit zone întinse din Siria și Irak, sau gruparea somaleză Al-Shabaab.

‘Ceea ce este cel mai șocant la sosirea lor este că sunt îngrozitor de obosiți și extrem de înfometați. Mănâncă în neștire’, spune Rosen.

Circa 92% dintre minorii neînsoțiți aflați în căutare de azil au vârste cuprinse între 13 și 17 ani. Mai puțin de o treime dintre ei se reunesc cu familiile lor.