CRIZA IMIGRANŢILOR. Uniunea Europeană DĂRÂMĂ ZIDURILE, nu le construieşte

CRIZA IMIGRANŢILOR. Uniunea Europeană 'a fost creată pentru a dărâma zidurile, nu pentru a le construi' și toate țările din UE trebuie să înfrunte împreună problema imigrației, a declarat, joi, șeful guvernului italian Matteo Renzi.

17 sept. 2015, 15:41
CRIZA IMIGRANŢILOR. Uniunea Europeană DĂRÂMĂ ZIDURILE, nu le construieşte

Uniunea Europeană ‘a fost creată pentru a dărâma zidurile, nu pentru a le construi’ și toate țările din UE trebuie să înfrunte împreună problema imigrației, a declarat, joi, șeful guvernului italian Matteo Renzi, informează AFP.

‘Toată UE trebuie să înfrunte problema imigrației, începând cu (centrele) hot spots și până la repatrieri. UE a fost creată pentru a doborî zidurile, nu pentru a le construi’, a declarat Renzi în fața presei, la finalul întrevederii avute cu omologul său luxemburghez Xavier Bettel, care deține președinția semestrială a UE.

‘Este scris în Carta Europeană că rostul nostru este de a dărâma zidurile’, a insistat Renzi, într-o aluzie evidentă la gardurile pe care Ungaria le construiește la frontiera cu Serbia și România, pentru a-i împiedica pe imigranți să intre pe teritoriul său.

Citeşte şi Ungaria, criticată de Uniunea Europeană pentru măsurile luate împotriva imigranţilor

‘La ora actuală, UE pare să fie în criză și este prioritar să se revină la valorile fundamentale ale UE’, a continuat șeful guvernului de la Roma. ‘Europa nu poate fi un muzeu sau un loc de amintiri. Trebuie să privim cu mai mult umanism ceea ce se întâmplă în lume, începând cu Siria’, a adăugat Renzi.

‘UE a fost construită pentru un orizont mai vast’, și-a exprimat convingerea șeful executivului italian. Revenind asupra subiectului ‘hot spots’, centre de primire, de recenzare și triere a imigranților, concepute în special pentru a identifica persoanele ce ar putea obține azil politic în Europa, Renzi a estimat că aceste centre reprezintă ‘un element al soluției, nu soluția’.

Construirea și activarea acestor centre, promovate de Franța, va fi, probabil, unul dintre subiectele abordate joi seara de Renzi, în timpul unui dineu pe care îl va avea la Modena, în nordul Italiei, cu președintele francez Francois Hollande.