CRIZĂ ÎN SUA. Obama este împotriva amânării cu câteva săptămâni a termenului privind plafonul datoriei

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat sâmbătă ostil faţă de ideea de a amâna cu câteva săptămâni termenul privind plafonul datoriei SUA, punct crucial al discuţiilor cu republicanii în cea de-a douăsprezecea zi crizei bugetare

RomaniaTV.net
12 oct. 2013, 14:25
CRIZĂ ÎN SUA. Obama este împotriva amânării cu câteva săptămâni a termenului privind plafonul datoriei

În alocuţiunea sa săptămânală, preşedintele american Barack Obama a avertizat că n-ar fi inteligent, cum avansează unii, de a amâna cu două luni termenul privind plafonul datoriei ţării şi de a cocheta cu primul default intenţionat în mijlocul sezonului comercial de Crăciun.

„Pagubele pentru reputaţia de debitor fără cusur a SUA nu vor provoca doar o cădere pe pieţe. Ar fi mai scump de a împrumuta pentru toţi americanii”, a subliniat liderul democrat, angajat de la începutul lunii octombrie într-o confruntare cu adversarii săi politici pe tema bugetului statului federal.

În lipsa unui vot în Congres privind veniturile şi cheltuielile, SUA sunt prinse de la 1 octombrie într-o paralizie administrativă. Sute de mii de funcţionari au primit ordin să stea acasă, provocând consecinţe în lanţ în întreaga ţară.