Antonescu: Ponta NU ne-a consultat în privinţa lui Kovesi. Decizia ne DESPARTE, dar USL nu se rupe

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat dur după ce Victor Ponta a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA. Antonescu a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că liberalii nu acceptă sub nici o formă nominalizarea lui Kovesi şi că este prima dată când Victor Ponta ia o decizie fără să se consulte cu PNL. "Ne despărţim fundamental, dar asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, ruperea ei", a spus Antonescu.

RomaniaTV.net
03 apr. 2013, 08:45
Antonescu: Ponta NU ne-a consultat în privinţa lui Kovesi. Decizia ne DESPARTE, dar USL nu se rupe

Crin Antonescu a spus că PNL nu este de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA şi că, pentru prima dată de când s-a înfiinţat USL, premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia.

„Nu suntem parte, nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu, prin care să se împartă aceste poziţii. Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducător şase ani la Parchetul General în ceea ce numim regimul Băsescu„, a precizat Antonescu.

El a spus că premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a luat această decizie fără a se consulta cu liberalii, pentru prima dată de la înfiinţarea USL.

„Această decizie luată de premier în calitate de ministru interimar la Justiţie este o decizie pe care a luat-o şi asupra căreia pentru prima dată de la înfiinţarea USL nu ne-am consultat şi doar ne-a comunicat şi asupra căreia, tot pentru prima dată de la înfiinţarea USL, ne despărţim fundamental”, a afirmat preşedintele PNL.

El a precizat că aceasta nu înseamnă ruperea USL şi că este şi acum hotărât să-l susţină pe Victor Ponta, cel puţin până la capătul acestui ciclu electoral, pentru ca angajamentele electorale ale USL să se îndeplinească.

„Sunt şi acum hotărât să-l susţin până la capătul cel puţin al acestui ciclu electoral pe Victor Ponta pentru ca angajamentele noastre electorale să se îndeplinească”, a afirmat Crin Antonescu.

Antonescu a mai spus că PNL nu susţine „înţelegerea politică, compromisul politic cu Traian Băsescu, care nu are cum să fie un compromis pentru România”.

Premierul Victor Ponta a lansat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, un atac dur la adresa lui Daniel Morar, acuzând „monopolul” pe care acesta vrea să-l pună asupra procurorilor. „Am constatat aseară că Parchetul a devenit moşia domnului Morar”, a spus premierul. Marţi seară, Daniel Morar a declarat, la România TV, că Laura Codruţa Kovesi nu este potrivită pentru şefia DNAîntrucât nu are „expertiză şi un CV în anticorupţie”.

Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a atacat-o, marţi, la România TV, pe Laura Codruţa Kovesi, spunând că nu are ce căuta în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Morar a subliniat că fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, nu este potrivită pentru această funcţie, oferind mai multe argumente în acest sens.”Nu mi-e indiferent cine e şef la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA un om care nu a lucrat în DNA. Dacă DNA a performat în aceşti ani, acest lucru se datorează procurorilor din DNA. Una dintre cerinţele Comisiei Europene a fost ca următorul şef DNA să aibă expertiză şi un CV în anticorupţie, iar doamna Kovesi nu are aşa ceva”, a spus Daniel Morar.

Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineaţă la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor, se arată într-un comunicat al Guvernului. Scrisoarea adresată CSM este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar datată marţi, 2 aprilie.Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a fost propusă Laura Codruţa Kovesi.

Dimitrie Bogdan Licu este propunerea Ministrului Justiţiei pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, iar Codruţ Olaru a fost propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ.

Alina Mihaela Bica a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, iar pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT a fost propusă Elena Giorgiana Hosu.