Cei cinci înţelepţi germani avertizează: Criza încă nu a fost depăşită

În pofida unei aparente relaxări, criza din zona euro nu dă niciun semn că a fost depăşită, consideră comitetul celor 'cinci înţelepţi', un grup de proeminenţi economişti care consiliază guvernul german, într-un articol publicat luni în cotidianul economic Handelsblatt, citat de AFP.

RomaniaTV.net
27 feb. 2012, 08:26
Cei cinci înţelepţi germani avertizează: Criza încă nu a fost depăşită

‘Anul 2012 este sinonim, pentru zona euro, cu mari provocări’, avertizează cei cinci economişti, în primul rând din cauză că sistemul bancar ‘nu este consolidat’, scrie Agerpres.

‘Din contră: cele circa 450 de miliarde de euro împrumutate de BCE /Banca centrală Europeană/ arată între altele că băncile nu au încredere unele în altele’, explică ‘înţelepţii’ germani.

La sfârşitul lui decembrie, Banca Centrală Europeană a împrumutat o sumă de 489,191 miliarde de euro unui număr de 523 de bănci din zona euro, într-o operaţiune inedită pe trei ani – o sumă mult peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca BCE să acorde credite în valoare de 300 miliarde de euro.

Până atunci, BCE oferise băncilor împrumuturi pe o perioadă de maxim un an. Prin extinderea perioadei creditelor, BCE a dorit să asigure pieţele că băncile vor dispune de finanţare pe termen lung.

În egală măsură, în opinia ‘înţelepţilor’, creditele acordate de bănci companiilor şi persoanelor fizice arată o instabilitate a sistemului bancar cu efecte asupra economiei reale.

‘Acest lucru nu permite să se excludă o agravare a crizei’, menţionează economiştii.

Miercuri, BCE urmează să acorde din nou o serie de credite pe trei ani băncilor din zona euro, manevră menită să stabilizeze sistemul financiar european, dar ale cărei efecte benefice se lasă aşteptate.