Criza nu intră în baie şi în bucătărie: Românii au băgat 80 de mil. de euro în gresie şi faianţă

Românii au cumpărat gresie şi faianţă în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro în primele 10 luni ale acestui an, mai puţin cu aproximativ 15% faţă de anul 2010. Până la finalul anului cifra ar putea ajunge la 110 milioane de euro.

02 nov. 2011, 10:39

Potrivit celor ce derulează afaceri în domeniu, motivul scăderilor de câţiva ani nu este cauzat de consumatorii de rând, ci de dispariţia marilor proiecte imobiliare.

Piaţa este în continuare în scădere, cu o scădere procentuală de aproximativ 15% faţă de 2010. În primele 10 luni au fost vândute plăci ceramice în valoare de aproximativ 75-90 de milioane de euro. Tot acest an probabil că va însuma 110 milioane de euro. Principala cauză a scăderilor vânzărilor este lipsa proiectelor de anvergură în domeniu”, a spus pentru RTV.net Lucian Azoiţei, director general al Pazo Grup, adăugând că şi anul viitor este posibil ca piaţa să mai scadă cu 10%.

Ca preţ, ceramicele variază între 2,5 euro şi 100 de euro metrul pătrat, clienţii optând de cele mai multe ori pentru varianta mai ieftină.

Ca să facem o analiză care se vând cel mai bine, este evident ca şi volum cele ieftine şi ca valoare cele scumpe”,  a mai spus Lucian Azoiţei. Potrivit Pazo Grup, calculat la un preţ mediu de 5 euro metrul pătrat faianţa şi gresia vândută în acest an ar acoperi o suprafaţă de 22 de milioane de metri pătraţi. Ca şi dimensiuni cei care aleg să schimbe gresia şi faianţa aleg plăcile mici şi medii, în timp ce trendul internaţional este spre plăci de dimensiuni cât mai mari cu aspect de tapet.

Unul dintre motivele pentru care românii încă îşi mai schimbă faianţa poate fi acela că manopera de montaj s-a ieftinit.

„Cei care vor să schimbe gresia sau faianţa în prezent plătesc pentru manoperă cu aproximativ 50% mai puţin faţă de perioada de dinainte de criză”, spune Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group. Preţul de montaj variază între 6,5-15 euro metrul pătrat, în funcţie de lucrare, de modelul şi dimensiunile plăcilor.

Există şi o varianta mai ieftină, probabil cea mai uzitată, reprezentată de către meseriaş. „Meseriaşul este acela recomandat de către vecini sau prieteni. Acesta percepe un tarif de montat gresie-faianţă de aproximativ 15 lei metrul pătrat”, spune Lucian Bolcaş, administratorul site-ului de www.constructii.ro. Ultima variantă are şi un mare dezavantaj. „Odată plecat meseriaşul este posibil să plece şi faianţa”, a glumit Ciparian Ana.