Criza refugiaţilor: Bulgaria ridică un GARD la frontiera cu Grecia

Bulgaria este pregătită să ridice un gard la granița cu Grecia pentru a nu permite intrarea imigranților, în contextul în care aceștia și-ar putea schimba drumul după închiderea rutei Balcanilor de Vest, a anunțat vineri premierul Boiko Borisov, potrivit Reuters,citată de Agepres. 

25 mart. 2016, 13:35
Criza refugiaţilor: Bulgaria ridică un GARD la frontiera cu Grecia

Parlamentul a votat luna trecută ca armata să poată ajuta poliția în apărarea granițelor țării pentru a evita afluxul de refugiați care a copleșit unele dintre statele vecine. Bulgaria are în sud o graniță de aproximativ 500 de kilometri cu Grecia.

„Principala amenințare vine dinspre granița cu Grecia”, a declarat vineri Borisov, în Parlament. „Este (o graniță) foarte lungă și neprotejată, iar îngrijorarea noastră este că guvernul elen nu a luat măsuri în ultimele luni. Suntem pregătiți să ridicăm un gard dacă va fi nevoie”, a adăugat el.

Premierul ungar Viktor Orban este un susținător al ridicării unor garduri la granițele Macedoniei și Bulgariei cu Grecia pentru a limita afluxul de imigranți spre Europa.

Citeşte şi Criza imigranţilor: Refugiaţii au ridicat BARAJE rutiere în nordul Greciei

În prima parte a acestui luni, Bulgaria și Macedonia, vecinul său de la vest, au desfășurat operațiuni aeriene și terestre comune de-a lungul frontierei lor pentru a asigura controlul acesteia în contextul fluxului tot mai mare de imigranți.

Joi, ministrul bulgar de interne Nikolai Nencev a cerut o finanțare suplimentară de 1,5 milioane de leva (860.000 de dolari) pentru a oferi echipamentele necesare militarilor care participă, împreună cu poliția, la operațiunile de apărare și controlare a graniței.

În noiembrie 2013, Bulgaria a început să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul graniței sale cu Turcia. Gardul a fost ridicat pe o lungime de 100 de kilometri dintr-un total plănuit de 166 de kilometri.