CRIZĂ SIRIA: Hezbollah îşi mobilizează forţele anticipând un eventual atac asupra Siriei

Combatanţii Hezbollah-ului şiit libanez, aliat al regimului de la Damasc, au ocupat poziţii ţinute secrete în Liban, în anticiparea unei lovituri eventuale a Statelor Unite împotriva Siriei, au raportat luni martori citaţi de AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
03 sept. 2013, 06:08
CRIZĂ SIRIA: Hezbollah îşi mobilizează forţele anticipând un eventual atac asupra Siriei

Cotidianul Akhbar, apropiat al regimului sirian şi Hezbollah, a afirmat la rândul său luni că „rezistenţa islamică (Hezbollah) a chemat toate cadrele şi membri săi să se alăture poziţiilor lor”.

Localnici, întrebaţi de AFP, din regiunea Tyr, au declarat că există o atmosferă de mobilizare generală în sudul Libanului, chiar dacă nimeni nu a vorbit explicit.

Majoritatea tinerilor, cunoscuţi pentru a fi membri ai Hezbollah, au dispărut din oraşe şi sate de cinci zile, însă măsurile de securitate în jurul sediilor partidului şi barajele nu s-au schimbat, conform martorilor.

Aceeaşi atmosferă se regăseşte şi în câmpia Bekaa, în estul ţării, alt centru al mişcării şiite. Conform locuitorilor din Baalbeck, luptătorii Hezbollah s-au evaporat, în special artileria, deşi nimeni nu o menţionează. Telefoanele mobile ale acestora sunt închise pentru a nu fi localizaţi.

În suburbiile Beirutului, tineri de aprocimativ 15 ani au înlocuit militanţii mai experimentaţi pentru a perchiziţiona vehiculele care intră în zona controlată de Hezbollah.

Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al Hezbollah a afirmat că nu are niciun comentariu de făcut cu privire la acest subiect.

Cotidianul Akhbar afirmă în ediţia sa de luni că „armata siriană a mobilizat unităţile care nu au participat până în prezent la confruntările (cu rebelii). Aceasta a instalat de asemenea alături de Hezbollah o sală de operaţii şi a plasat unităţile care se ocupă de rachete într-o stare de alertă fără precedent”.

Preşedintele american Barack Obama a încercat să convingă membri Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului să voteze în favoarea unui atac asupra Siriei.

Conform Wadah Charara, profesor de sociologie la Universitatea libaneză şi autor al volumului intitulat „Statul Hezbollah”, mişcarea şiită numără 30.000 de luptători, dintre care 10.000 foarte experimentaţi. Între 800 şi 1.200 dintre ei au luptat la Qousseir şi Homs (centru) alături de armata siriană împotriva rebelilor.