„În locul de asteptare au acces numai taxiurile care deţin autorizaţii taxi emise de autorităţile de autorizare din municipiul Bucureşti şi judetul Ilfov şi au volumul spaţiului destinat pentru transportul bagajelor de cel putin 500 de litri”, aşa este scrisă Legea 38/2003, care deranjează atât taximetriştii, cât şi şefii firmelor de taxi.
Dintre cele 10269 de maşini ce au autorizaţii de taxi, doar 2-3000 de maşini vor reuşi să mai preia pasageri de la terminalul Sosiri al Aeroportului”, estimează Vasile Ştefănescu, potrivit b365.ro..
„Sunt 10269 de autorizații taxi pe raza Municipiului București, dar sunt și alea din Ilfov, vreo 5-6.000. Din 16.000, și-or lua vreo 2-3.000 de ecusoane. Și astea 6-700 care s-au dat până acum ajung, dar sunt ore când se blochează. O să se pună la punct. Se formaseră o clică, un număr de n mașini de toate firmele care blocaseră pe sub poduri, pe la benzinării, peste tot. Aveau oameni sus care scoteau bonulețe și uitați cum stăteau la comandă la 2 minute. Eu răspund pentru ceea ce vă spun acum. În momentul de față se termină cu acele hiene care stăteau în turmă. Erau aceiași care veneau. S-a deschis un blacklist, m-ați înțeles? Dacă ai reclamații, te bagă pe blacklist și nu mai iei niciodată curse de la aeroport, decât de la Plecări sau mașina îți rămâne și trebuie să îți iei alt șofer care să se ducă la aeroport. O să avem și noi un transport civilizat la aeroport”, declară Vasile Ştefănescu.
„La aeroport avem 250-300 de mașini pe dispecerat. Mai am dosare în așteptare. Eu am obținut ecusoanele din timp. Am depus de mult actele. Ei au avut dreptate, de anul trecut din iunie au spus că se va ajunge aici. Eu le-am depus din timp și am ecusoanele de mult. Problema este că foarte multe mașini nu se încadrează din cauza portbagajului. Dar în legea 38/2003 portbagajul trebuie să aibă 500 de litri, iar din cauza buteliei de gaz care nu este la roata de rezervă mulți nu îndeplinesc această condiție, dar probabil vor schimba butelia”, spune Camelia Marin, de la Speed Taxi.
Vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport, Mihai Ghişe, care este totodată şi patronul unei companii de taxi, acuză administraţia Aeroportului că „îi sprijină pe cei cu 3.5 lei pe kilometru”.
„Aeroportul și-a făcut o chestie proprie, cum s-a făcut și înainte să fim noi cu taxiurile acolo. A existat înțelegerea cu Fly Taxi, acele mașini cu portbagaj de 700 de litri. Acum au băgat dânșii în Legea Taximetriei, dar nu acum, că legea este din 2003 în stilul ăsta, nu s-a modificat acum chestia asta, că trebuie să fie 500 de litri pentru portbagaj. În momentul de față aeroportul îi sprijină pe cei cu 3.5 lei pe kilometru. Dacă nouă nu ne-au dat ecusoane, ei aveau deja. Noi am depus actele cu două săptămâni înainte de 1 aprilie să ne elibereze documentele și nici acum nu s-au apucat să le verifice. Sunt 200 de legitimații doar pentru cei cu 3.5, dacă nu chiar mai multe. Se dă un ecuson pe mașină și unul pe șofer. Problema mare cu care noi ne luptăm nu este că ne-au băgat ecusoane pentru securitatea aeroportului. Pentru securitatea aeroportului te iei de litraj? Problema este că acei clienți care coboară din avioane sunt clienții noștri cu care avem contract. Acei clienți, cu același portbagaj, cu aceiaşi șoferi, noi îi aducem la Plecări. Eu pot să mă duc să îmi ridic clienții de la Sosiri la Plecări. Ne sună clienții că au contract cu noi și nu găsesc mașini, declară Mihai Ghişe.
El spune că a primit până acum 76 de ecusoane, din 1.800 de maşini câte avea destinate aeroportului. „Avem 76 de ecusoane, dar noi am avut 1.800 de mașini acolo. Din 1.800 să iei 76 este bătaie de joc asupra clienților. Ei zic că sunt clienții lor, dar sunt clienții noștri. Ei au contract cu noi, noi i-am adus la aeroport. Ei când se întorc de afară, cu alte avioane, nu cu cele ale aeroportului, sunt tot clienții noștri. Pe noi cu ce ne-a înghesuit și ne-a ținut așa a fost din cauza portbagajul. Din cauza tarifului de 1.39, majoritatea taxiurilor au butelii GPL. Din cauza ei, în agreere scrie 410 litri, nu mai scrie 500, deoarece butelia îți ia din spațiul portbagajului. Ei ne zic să ne schimbăm buteliile, să le punem la roata de rezervă, dar este 900 de lei una. Mă costă 900 de lei să fac schimbarea astea, ori 1.800 de mașini, faceți o socoteală…”, a adăugat el.
„Sunt clienți care m-au sunat că nu găsesc mașină de la nicio companie în fața aparatului. Le-am zis facă plângere la aeroport. La cererea noastră au început clienții să depună plângere. Ideea este clară, dacă eu iau clientul și îl duc la plecări, nu cu aceleași bagaje îl și iau? Dacă eu timp de patru ani de zile am putut să ți-i iau pe toți de la Sosiri, acum de ce nu mai pot? Vorbesc de securitatea aeroportului. Mă lași? Doar la Sosiri ai securitate, la Plecări nu ai? Au mărit securitatea de la Sosiri din cauza cazului japonezei de acum câțiva ani care a fost omorâtă de un bărbat care nu era taximetrist și avea o mașină care semăna cu un taxi. Vorbim de un singur caz izolat care s-a întâmplat de la Revoluție încoace. Toți șoferii care au caziere în momentul de față, nu mai au dreptul să ia niciun client, iar taximetria, pentru foștii pușcăriași, din punctul meu de vedere, al președintelui Asociației Taximetriștilor, a fost un remediu ca el să redevină un om normal”, a conchis Mihai Ghişe.
Directorul firmei Taxi Cobălcescu se plânge de aceleaşi prevederi şi spune că nu are cum să facă toate modificările necesare portbagajului, fiind vorba de investiţii foarte mari. „Eu am depus la ce am depus, dar problema este că nu mi s-au eliberat ecusoane pentru mașini deoarece capacitatea portbagajului este mică din cauza buteliilor de gaz. Pe tot dispeceratul am 30. Nu pot să îmi permit să le schimb. E în jur de 800 de lei să schimb o butelie, cu manoperă ajunge la 1.000 de lei. La prețul de 1.39 pe kilometru, să pun la 300 de mașini butelii de gaz noi este o cheltuială enormă”, a declarat Nicolae Trușcă.
„Îți ia o oră să vii din Germania și taxiul face două ore până în București. Este posibil așa ceva? Astea sunt manevrele celor de la Otopeni. Nu se poate așa ceva. Da, sunt de acord să se elibereze legitimație pentru fiecare șofer în parte. Foarte de acord! Dar nu mașina. Ce treabă are mașina? Cum a funcționat până acum și acum nu mai funcționează? Până acum a fost bine, cu legitimație cu tot și acum nu ne mai descurcăm. Este păcat de clienții aceia care stau și așteaptă. Totul s-a aruncat pe firmele de taxi din București, că nu sunt cu actele în regulă, nu că au ei opreliște să nu ajungă mașinile acolo. Bătaie de joc, dar asta e viața!”, a încheiat acesta.
Începând cu data de 1 aprilie 2016, la Aeroportul Henri Coandă au acces doar autoturismele taxi care respectă toate normele legale și ai căror șoferi au obținut din partea instituțiilor abilitate ale statului toate autorizațiile necesare pentru desfășurarea în legalitate a activității în regim de taxi la aeroport. Termenul de 1 aprilie 2016 a fost stabilit la solicitarea companiilor de taximetrie. Compania Națională Aeroporturi București a informat, încă din luna iunie 2015, societățile care dețin terminalele pentru comenzi taxi în Aeroportul Henri Coandă, cu privire la aplicarea acestor măsuri referitoare la desfășurarea legală a activității de taximetrie la aeroport, a anunţat CNAB.