Criza din Ucraina. Peste 9.000 de morţi, de la începutul conflictului

Peste 9.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului din estul separatist al Ucrainei, în aprilie 2014, potrivit unui nou bilanț anunțat miercuri de Națiunile Unite.

RomaniaTV.net
09 dec. 2015, 13:53
Criza din Ucraina. Peste 9.000 de morţi, de la începutul conflictului

Numărul total al victimelor este de cel puțin 9.098 de morți și 20.732 de răniți, a indicat în raportul său trimestrial Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului. Cifra include civili, membri ai forțelor militare și membri ai grupărilor armate.

În perioada acoperită de acest ultim raport și anume 16 august — 15 noiembrie, 47 de civili au fost uciși și 31 au fost răniți, arată documentul ONU, relevând astfel că, în anumite părți din estul Ucrainei, conflictul a scăzut semnificativ în intensitate. Potrivit raportului, ultimele pierderi de vieți omenești au fost cauzate în special de exploziile unor dispozitive improvizate.

Autorii raportului indică totodată că ‘afluxul de muniții, arme și combatanți din Rusia în direcția teritoriilor controlate de grupările armate continuă, ceea ce face situația extrem de volatilă’.

Ei subliniază de asemenea că ‘există în continuare grave îngrijorări în legătură cu situația drepturilor omului, cu torturile și absența statului de drept în estul ucrainean, precum și cu situația umanitară dificilă în care se află persoanele ce trăiesc în zonele afectate și cele refugiate în interiorul țării’.

În același timp, experții Națiunilor Unite constată că elemente ale serviciilor de securitate ucrainene par să beneficieze de ‘o largă impunitate’, anchetele în cazul acuzațiilor ce li se aduc acestora fiind foarte rare. Autorii raportului fac referire la cazurile de ‘dispariții forțate, la detențiile arbitrare, la torturile și relele tratamente pentru persoanele suspectate de atingere adusă integrității teritoriale, de terorism sau de susținerea autoproclamatelor republicii populare Donețk și Lugansk’.

‘Civilii din zonele estice ale Ucrainei, afectate de conflict, încheie anul așa cum l-au început, într-o situație umanitară foarte dificilă’, a atras atenția Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein.

În zona de conflict trăiesc aproximativ 2,9 milioane de persoane și situația acestora s-ar putea agrava odată cu venirea iernii, notează agenția citată.