Criză umanitară: 5 milioane de persoane din Ucraina au nevoie de ajutor, potrivit ONU

Circa cinci milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar din cauza conflictului din estul Ucrainei, a estimat vineri ONU, vorbind despre "o situație foarte sumbră", informează AFP.

27 feb. 2015, 21:40
Criză umanitară: 5 milioane de persoane din Ucraina au nevoie de ajutor, potrivit ONU

„Există într-adevăr o criză umanitară în zonele controlate de separatiști„, a subliniat coordonatorul pentru ajutor umanitar al ONU în Ucraina, Neal Walker, la trecerea sa prin Bruxelles pentru a încuraja instituțiile europene să contribuie la un nou apel pentru fonduri de 316 milioane de dolari lansat în această săptămână, potrivit Agerpres.

ONU estimează că 4,7 milioane de persoane aflate în teritoriul separatist, în zonele de luptă sau în imediata lor apropiere au nevoie de ajutor. În plus, 300.000 de persoane s-au refugiat în alte regiuni ale țării și un milion în străinătate pentru a scăpa de acest conflict care a făcut 5.800 de morți în zece luni.

„Am văzut o acalmie momentană în lupte în ultimele 24 de ore și sperăm că încetarea focului va continua pentru a putea răspunde la aceste nevoi umanitare critice”, a adăugat coordonatorul ONU.

Pentru a trimite ajutorul, așa cum a fost cazul în timpul unor operațiuni specifice începând din septembrie 2014, ONU trebuie să traverseze linia de front a armatei ucrainene.

Trebuie construite „adăposturi de urgență”, echipamente sanitare, racorda apa și „este o nevoie disperată de medicamente”, a enumerat Walker.

„Acești oameni au trăit în condiții extrem de dificile, sub bombardamente constante… S-au ascuns în pivnițe și subsoluri, au trăit fără toalete, de multe ori fără alimente, fără apă și căldură”, a descris el.

Walker a relativizat de asemenea impactul umanitar al recentei întreruperi de către Kiev a alimentării cu gaze a teritoriilor separatiste. „Fie că este gaz sau nu, multe clădiri nu au încălzire. Ferestrele lor sunt toate sparte și acoperișurile străpunse”, a declarat coordonatorul ONU.