Crucile eroilor români din Valea Uzului, acoperite cu saci de gunoi. Dispută în cimitirul situat la graniţa Bacău – Harghita

Crucile eroilor români amplasate de Primăria Dărmănești (Bacău) în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului (Harghita) au fost acoperite cu saci de gunoi, se arată pe site-ul Erdely.ma. Un grup anonim de inițiativă maghiar a scris că activiștii au acoperit crucile eroilor români pentru că erau ”amplasate ilegal”. Sacii de gunoi au fost îndepărtaţi.

RomaniaTV.net
17 mai 2019, 09:29

UPDATE Poliţiştii din Bacău au început cercetările după ce mai multe cruci ale unor eroi români din Primul şi din Al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu saci de plastic.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic şi fac cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

_____

În imaginile postate pe site-ulmaghiar se văd crucile cu saci menajeri de gunoi, lipiți cu bandă adezivă. 

Cimitirul Valea Uzului e amplasat la granița dintre județele Harghita și Bacău şi este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin din Harghita susține că cimitirul se fală pe teritoriul său.

UDMR a protestat față de intenția autorităților locale și a cerut guvernului Dăncilă să împiedice ceremonia de inaugurare care ar fi trebuit să aibă loc vineri, 17 mai. În cele din urmă, ceremonia de azi a fost amânată. Un alt site de limbă maghiară scrie că sacii au fost îndepărtaţi.