Ai făcut armata? CSAT va analiza capacitatea de a chema rezerviştii sub arme

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va analiza în perioada următoare capacitatea de a chema rezerviştii sub arme, a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu, subliniind însă că România nu are în prezent o ameninţare directă iminentă.

RomaniaTV.net
23 apr. 2014, 12:37
Ai făcut armata? CSAT va analiza capacitatea de a chema rezerviştii sub arme

‘S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi dintre rezervişti sunt la muncă în Italia, în Spania, în Franţa, în Germania. Este un subiect pe care CSAT-ul îl va analiza în perioada următoare’, a afirmat şeful statului la Adevărul Live.

El a menţionat că acest subiect a fost discutat şi la ultima şedinţă a CSAT.

‘Balticii, Polonia, noi, cum au început mişcările legate de Ucraina şi o creştere a tensiunii regionale, toţi am strigat, ‘Să vină americanii’. Păi, frate, ce obligaţii are contribuabilul american să plătească singur pentru securitatea noastră? (…) În mod categoric, guvernele vor trebui să înţeleagă că (…) este un imperativ creşterea capacităţii de luptă a Armatei Române’, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a arătat însă că România nu are o ameninţare directă iminentă.

‘România nu are o ameninţare directă iminentă, asta am spus-o tot timpul, pentru că ar fi greşit să creăm o isterie inutilă. Nu putem să prevedem că Federaţia Rusă ar ataca România. Ar fi o nebunie să gândim aşa ceva, pentru că ar însemna război între NATO şi Federaţia Rusă, iar toate analizele arată că Federaţia Rusă nu-şi doreşte un război cu NATO în niciun caz. Deci, din acest punct de vedere, nu trebuie să avem o îngrijorare ca România ar fi în pericol’, a afirmat şeful statului.

În schimb, Traian Băsescu apreciază că România va deveni o importantă putere militară regională până în 2024, întrucât o va obliga chiar atitudinea Moscovei faţă de regiune.

El a apreciat că acţiunea ordonată de preşedintele interimar al Ucrainei în privinţa reluării operaţiunilor militare în estul ţării este una corectă şi că aceasta trebuie realizată cu evitarea vărsării de sânge.

‘Guvernul de la Kiev are obligaţia să îşi restabilească controlul asupra întregului teritoriu’, a spus Băsescu.

Şeful statului a amintit că din analiza sa reiese este că obiectivul strategic al Federaţiei Ruse este să aibă din nou acces la Dunăre în mod direct.

‘Cred eu, însă, că ţinta Federaţiei Ruse acum este federalizarea Ucrainei şi prin aleşii sau cei desemnaţi în regiunea de est să controleze estul Ucrainei şi din punct de vedere strategic, uşor, uşor, prin Odesa, să se apropie de gurile Dunării, nu ştiu dacă într-o operaţiune militară sau tot într-o operaţiune de control a administraţiei de la Odesa, care acoperă toată regiunea, până la braţul Chilia’, a declarat Băsescu.

El a arătat că, în scenariul în care armata rusă ar invada Ucraina, NATO ar lua măsuri extrem de dure din punct de vedere economic împotriva Federaţiei Ruse, ‘chiar sacrificând problema energetică’.

Traian Băsescu a menţionat că nu crede că vreo ţară NATO va fi atacată de Federaţia Rusă.