Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării: „Trebuie să ajutăm tinerii să vină spre sistemul public. Jumătate din posturile vacante vor fi pentru debutanţi”

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Cseke Attila, a vorbit despre reforma din instituția pe care o conduce, începând cu reorganizarea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), o instituție subordonată.

09 iun. 2021, 09:16
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării: „Trebuie să ajutăm tinerii să vină spre sistemul public. Jumătate din posturile vacante vor fi pentru debutanţi”

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, a precizat că ISC este singura instituție subordonată Ministerului Dezvoltării care are trei structuri tehnice: central, regional și județean.

„În luna februarie, am lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru reorganizarea ISC, care a  trecut de faza guvernamentală, fiind aprobat în urmă cu două săptămâni, iar acum e în Parlament.

La acest nivel intermediar, cel regional, am făcut o analiză pe eficacitate – când am venit în minister – și am constatat că este o structură total ineficientă. Este un fel de sinecură, în mare parte. Din analiza făcută, activitatea principală se face la Inspectoratele județene. Categoric, este nevoie de ISC și de control în construcții, dar mare parte a activității a fost la județe întotdeauna. Inspectorii județeni sunt cei care duc grosul acestor verificări și controale la fața locului.

Cseke Atilla: „Dacă am o structură în care nu se face nimic, de ce mai am acea instituţie?”

Nivelul regional este unul intermediar, înființat la un moment dat, total ineficient – din punctul nostru de vedere – și atunci, prin acest proiect de lege, vrem să îl desființăm, pentru că el nu este decât un consumator de bani.

În primul rând, este vorba de eficientizare. Dacă eu am o structură în care, practic, nu se face nimic și nu ai cu cine să te duci în control, atunci de ce mai am acea instituție?. Important e să aducem eficiență, să nu stăm cu oamenii în birouri, care nu fac nimic, în timp ce activitatea de bază a instituției este aceea de a fi pe teren.”, a declarat Cseke Attila pentru Gândul Live.

Aceasta a vorbit și despre o șansă dată tinerilor de a lucra în Ministerul Dezvoltării, în perioada următoare.

„Eu cred ca ministerul trebuie să fie foarte mult profesionalizat, cu oameni cu experiență, dar trebuie să dai și tinerilor o șansă, chiar si la nivelul cel mai mic. Vorbim de nivelul de debutant și o sa transformăm jumătate din posturile vacante în funcționari publici debutanți și vom organiza concurs. Evident, nu îi vom pune în funcții de conducere, nu despre asta e vorba, pentru că nici nu poate un tânăr să acceadă acolo, dar trebuie să îl ajuți să vină într-un sistem, chiar și în cel public”, a mai afirmat Cseke Attila.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu nu exclude susţinerea lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale: Pariul meu este ca în 2024 PSD să şi câştige alegerile prezidenţiale

 

 


loading...