Cseke Attila: Protocolul cu PSD nu mai poate continua. Situaţia cimitirului de la Valea Uzului a umplut paharul

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, explică la RFI care a fost ”picătura care a umplut paharul” şi care a dus la suspendarea protocolului cu PSD-ALDE. Acesta susţine că situaţia cimitirului din Valea Uzului a fost semnalată autorităţilor în urmă cu o lună.

RomaniaTV.net
24 mai 2019, 08:18
Cseke Attila: Protocolul cu PSD nu mai poate continua. Situaţia cimitirului de la Valea Uzului a umplut paharul

Cseke Attila a făcut declaraţii la RFI despre suspendarea protocolului cu partidele din coaliţia de guvernare.

”Ceea ce a umplut paharul este aceea că noi am semnalat această chestiune de acum vreo patru săptămâni, deci nu este o chestiune care a izbucnit ieri, cu acea percheziţie la Primăria din Sânmartin. Noi am semnalat prinadrese oficiale către Guvernul României, către autorităţile responsabile. De asemenea, Primăria comunei Sânmartin, acum trei săptămâni, a făcut sesizări oficiale la Inspectoratele de Poliţie atât la judeţul Harghita, cât şi la judeţul Bacău, deci chestiunea era cunoscută de autorităţile statului român. Nu s-a intervenit deloc în readucerea situaţiei anterioare, s-a escaladat cu această chestiune de ieri, în care au fost percheziţionaţi şi duşi la audiere cei care au făcut reclamaţia şi cei care au legea în spatele lor”, a declarat Cseke Attila.

Senatorul UDMR precizează că ”aceasta a fost ultima picătură în pahar şi s-a umplut paharul”.

”În aceste condiţii, acest protocol de colaborare nu mai poate continua, el este lipsit de obiect şi aşteptăm de la autorităţile statului român să rezolve conform legii, care trebuie să fie aplicabilă şi să apere şi drepturile comunităţii maghiare şi legea este de partea comunităţii maghiare, să restabilească situaţia anterioară”.

Întrebat dacă UDMR ar mai fi suspendat protocolul de colaborare cu PSD-ALDE, în cazul în care nu ar fi apărut scandalul legat de cimitirul din Valea Uzului, Cseke Attila a răspuns: ”Întrebările cu dacă… ştiţi, nu au o relevanţă, pentru că nu au o finalitate. N-aş putea să vă spun, evident că acest subiect este atât de sensibil şi trebuia rezolvat imediat de autorităţile statului român, nu lăsat să escaladeze în acest mod (…). În ce priveşte protocolul, din punctul nostru de vedere, în mod clar, el astăzi este lipsit de obiect şi aşteptăm ca autorităţile să-şi facă datoria”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, că UDMR nu va susţine nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului.

„Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect”, a spus Kelemen, în contextul în care viceprimarul din Sânmartin Laszlo Antal a fost dus la audieri la Poliţia Harghita, în urma unor percheziţii care vin după profanarea unor morminte ale soldaţilor din cimitirul din Valea Uzului.

Poliţiştii de investigaţii criminale şi criminalişti de la Poliţia Judeţeană Bacău, cu sprijinul celor de la Poliţia Judeţeană Harghita, au făcut, joi dimineaţă, cinci percheziţii domiciliare, la imobilele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, comise în zona Valea Uzului, a anunţat Poliţia Română.

Percheziţiile au avut loc în judeţele Bacău şi Harghita.

De asemenea, poliţiştii au pus în executare patru mandate de aducere, suspecţii fiind duşi la sediul Poliţiei Harghita, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Conform UDMR, autorităţile din judeţul Bacău au făcut, în zori, o percheziţie la domiciliul viceprimarului din localitatea Sânmartin, judeţul Harghita, în urma unei plângeri depuse împotriva lui, probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare.

„Viceprimarul a fost dus la secţia de poliţie din Miercurea-Ciuc pentru audieri. Laszlo Antal nu a avut nici o implicare în acţiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Laszlo Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situaţii”, a anunţat UDMR.

Săptămâna trecută, poliţiştii din Bacău au început cercetări după ce mai multe cruci ale unor eroi români din Primul şi din Al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu saci de plastic.

Potrivit Poliţiei Judeţene Bacău, poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic şi fac cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

Pe un site de limbă maghiară au apărut imagini în care mai multe cruci ale eroilor români din cimitir fuseseră acoperite cu saci din plastic.

Primăria oraşului Dărmăneşti urma să inaugureze sola Eroilor Români căzuţi în Primul şi în Al Doilea Război Mondial şi înhumaţi în Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului. Din cauza acestui incident inaugurarea va fi reprogramată.

Pe pagina de Facebook a Primăriei Dărmăneşti, la anunţul privind amânarea acestei ceremonii este un comentariu care spune că în locul respectiv autorităţile ar fi profanat morminte ale secuilor.


loading...
Partenerii noștri